Για μια δύσκολη στιγμή της κομματικής ζωής έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζεται από εντάσεις και τα αιτήματα διαγραφής και αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη.
«Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μάλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική στάση και το λέω ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την στάση μελών της ΚΕ, προσκείμενων στον Στ. Κασσελάκη.
«Θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος»
Και συνέχισε: «Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος».
Την ανάγκη αλλαγής σελίδας τόνισε ο Σ. Φάμελλος. «Στόχος μας ήταν και είναι να καλέσουμε αποστρατευμένους, απογοητευμένους αλλά και νέα μέλη στο κόμμα για να δυναμώσει. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπήρχε μία δημιουργική πολιτική διεργασία που θα την ξεκινούσε το Συνέδριο».
«Παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ένα «παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας».
Με σαφείς αιχμές για τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Μετά όμως από τις ευρωεκλογές: Μαύρα ταμεία, SMS από την Αμερική, επίθεση στον προηγούμενο πρωθυπουργό, μία αντιπολιτική στάση, οι εξελίξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όλα τα ζήσατε όλοι. Το βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η αλλαγή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε χωρίς απόφαση οργάνων, αντικαταστατικά. Η συζήτηση για τον Πολάκη και το μέσα – έξω έγινε χωρίς απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συζήτηση για την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε χωρίς τη συζήτηση στα Όργανα που θα μπορούσε να ‘χει λύσει το πρόβλημα. Όπως και το θέμα της Αθήνας Λινού. Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα».
«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με πολιτικούς όρους μέχρι τη συζήτηση της μομφής. Από κει και μετά βλέπω να εκφράζεται μία λειτουργία εις βάρος του κόμματος. Μια αντικομματική στάση η οποία ξεπερνάει τα όρια και τις πολιτικές συζητήσεις. Και δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας το εξώδικο Κασσελάκη, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «δεν ήταν μόνο κατά του κόμματος. Είχε και απειλή εισαγγελέα κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην κατάληξη του (και ως τέτοιο συγγράφηκε). Και προφανώς τη χρήση του όρου «πρόεδρος» καταπατωντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».
«Όποιοι δεν μπορούν να παράγουν πολιτική, παράγουν αντιπολιτική, τοξικότητα, αντιθέσεις. Ακόμα και δηλώσεις στις κάμερες εις βάρος των Οργάνων του κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.