Skip to main content

Για διάλογο με «ολιστική προσέγγιση» μιλά ο Ερντογάν

AHMAD AL-RUBAYE/ REUTERS

Δηλώσεις κατά την πτήση επιστροφής του από το Βελιγράδι.

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από το Βελιγράδι.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε τα εξής:

– Κύριε Πρόεδρε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει η ευκαιρία να καθοριστούν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα. Ίσως ο Υπουργός Εξωτερικών μας να έχει συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών τους για αυτό το θέμα. Πώς αξιολογείτε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το ενδεχόμενο να προστεθεί μια τέτοια διαδικασία και στην Ελλάδα;

«Μετά τις εκλογές του 2023, άρχισε μια συνεννόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το τρέχον χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω ειδικής διαπραγμάτευσης. Παρέχαμε πολιτική υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Υπουργείο Εξωτερικών μας ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να προσδιορίσουν τα προβλήματα, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν το περιεχόμενό τους και να βρουν ορισμένες λύσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Hakan Fidan θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για αυτά τα θέματα. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση στο Αιγαίο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί της φόρμουλας που θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κινούνται προς καλύτερες μέρες σε αυτόν τον θεμελιώδη άξονα. Από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα της ατζέντας και των δύο χωρών με επίκεντρο τη λύση.

Λέμε, «δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση και να αφήσουν πίσω τα προβλήματα». Θέλαμε εδώ και καιρό οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθορίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως περιφερειακές χώρες, μπορούμε μόνο να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Όπως δεν έχουμε μάτια στη γη κανενός, είμαστε επίσης απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».