Skip to main content

ΝΔ: Η επόμενη κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Σαμαρά, οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές και το βλέμμα σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. που μένει να απαντηθούν

Να μην υπάρξει κλίμα εσωστρέφειας θέλει η κυβέρνηση, που επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός σε μια χρονική στιγμή που τα βλέμματα έχουν στραφεί και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι απουσίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από τα «γαλάζια» γενέθλια στη Ρηγίλλης αλλά και το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών προς υπουργούς έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στασιμότητα στα  ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πάντως διατηρεί την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. που μένει να απαντηθούν :

1.Ποια μηνύματα θα εκπέμψουν το επόμενο διάστημα ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς μετά και από την ηχηρή απουσία τους από τα «γαλάζια» γενέθλια στις 4 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί εδώ πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται να  βρεθούν σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή των Βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» την Δευτέρα. Και η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες κοινή παρουσία τους (είχαν βρεθεί πρόσφατα στην παρουσίαση βιβλίου για τον Κωσταντίνο Καραμανλή) είναι βέβαιο ότι θα  προκαλέσει νέες συζητήσεις. Υπενθυμίζεται πως είχαν  προηγηθεί τον Ιούλιο  τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή και του Αν. Σαμαρά που συζητήθηκαν εντόνως στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Τώρα μένει να φανεί αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα πυκνώνουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και έχει ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθούν σε μία σειρά θεμάτων βουλευτές που είναι κοντά στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμάρα.

2.Αν θα συνεχιστεί το μπαράζ ερωτήσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει … κινητικότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ με βουλευτές να ζητούν απαντήσεις από υπουργούς για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα στα πηγαδάκια της Βουλής υπάρχουν πληροφορίες πως έπεται και συνέχεια στις ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών προς υπουργούς.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα ραντεβού ενημέρωσης από υπουργούς σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και να περιοριστούν τα… παράπονα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει  τετ α τετ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους βουλευτές της Ν.Δ. και θα ακολουθήσει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις   με βουλευτές των ηγεσιών του υπουργείου Εργασίας και Υγείας.

Φυγή προς τα εμπρός θέλει  η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση εστιάζει σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα και σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία. Eίναι  χαρακτηριστικό πως σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2025 σημειώνοντας πως «κάνει καλό στην τσέπη μας διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων»

Να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από την Βουλή νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει κυρίως φορολογικές ρυθμίσεις. Επίσης από την Βουλή θα περάσουν ασφαλιστικές διατάξεις (ο «κόφτης» στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2025 των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυξημένα ποσά για μια σειρά προνοιακών επιδομάτων.

Το τοπίο στην αντιπολίτευση

Με προσοχή  παρακολουθούν οι «γαλάζιοι» τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία εκτιμάται πως δίνεται ένα χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως επικρατεί εφησυχασμός στο Μαξίμου

Απαντώντας σε ερώτηση  για τα τεκταινόμενα στην αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε «μια ευχή μόνο, γιατί δεν έχουμε καμία δουλειά να μπλέξουμε στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Μακάρι κάποια στιγμή ο τόπος, και αυτό το χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες, το χρειάζεται  το πολιτικό σύστημα, το χρειάζεται και η Κυβέρνηση, μακάρι, όσο πιο σύντομα ο τόπος να αποκτήσει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, μία αξιόπιστη εναλλακτική, με κοστολογημένες προτάσεις, χωρίς τη λογική του «όχι σε όλα», με σφοδρή, όταν χρειάζεται, αντιπαράθεση, αλλά κυρίως με διά ταύτα, μια συγκεκριμένη πρόταση, που να μπορούμε κι εμείς να συγκριθούμε». Όπως είπε «το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται ο τόπος. Μέχρι τότε, απλά περιμένουμε και παρακολουθούμε».