Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στη MED9: «Το Κυπριακό βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας»

«Ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα»

Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της MED9, στην Πάφο.

Ο πρωθυπουργός εξεδήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας σε αυτήν τη συνάντηση, ενώ αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, τόνισε:

«Είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη μέση Ανατολή. Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Να προσθέσω και εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για μια περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει».

«Είχαμε τέλος, την ευκαιρία», είπε ο κ. Μητσοτάκης να κάνουμε και μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο (σσ: Χριστοδουλίδη), διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας».

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9, ο κ. πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Aμπντάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ιορδανίας στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, για τη διευκόλυνση στην παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για τις προσπάθειές της για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην κρίση.

Ανταλλάγησαν ακόμη απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΕ και η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Ολόκληρη η Διακήρυξη της Πάφου

naftemporiki_diakirixi_pafoy