Μέσω δημοσιεύματος της Hurriyet επιχειρεί να απαντήσει η Άγκυρα στις τοποθετήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει προ ημερών ότι μείζον ζήτημα Ελλάδας – Τουρκίας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και αν αυτό δεν λυθεί, τότε κανένα άλλο πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.
Έτσι λοιπόν, ανώτατες διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, μιλωντας στην φιλοκυβερνητική Hurriyet, σήμερα έκαναν λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για θέματα όπως χωρικά ύδατα και εύρος εναέριου χώρου σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.
Παράλληλα, αναφέρονται στα νησιά της παραμεθορίου, τονίζοντας ως ζητούμενο «το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τη διαχείριση του FIR».
Ακόμη, οι διπλωματικές πηγές της Τουρκίας επισημαίνουν ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει όλα αυτά τα θέματα ως «πακέτο» στη διεθνή δικαιοδοσία, εννοώντας τη Χάγη.
Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η πλευρά της Άγκυρας την χαρακτηρίζει ως «κίνηση καλής θέλησης», με την τουρκική πλευρά να αναφέρει ότι «δεν έχει ζητηθεί τίποτα ως αντάλλαγμα από την πλευρά της Αθήνας», σημειώνοντας το ότι «μένει στο τραπέζι κατά πάγιο τρόπο αυτό που ζητά, δηλαδή τη δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας να αναδεικνύει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και το ελληνικό κράτος να μείνει έξω από σχολικά προγράμματα και εγχειρίδια».
Σημειώνεται ότι πάγια θέση της Αθήνας είναι πως θέματα που αφορούν μειονότητες, είναι εσωτερικά του κράτους και ότι η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί ελεύθερη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας.