Skip to main content

Σύνοδος MED9: Τα θέματα στο «μενού» των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου – Πού θα εστιάσει ο Μητσοτάκης

Φωτ. Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 17 και 18 του μήνα στις Βρυξέλλες

Σε ένα κρίσιμο momentum – λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή- οι ηγέτες 9 μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν σήμερα στην Πάφο.

Η  Σύνοδος Κορυφής της MED9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) πραγματοποιείται λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 17 και 18 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά η σημερινή Σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί πως παρών θα είναι και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα για να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ε.Ε- Ιορδανίας.

Στο «μενού» των συζητήσεων των ηγετών του Νότου θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ πρόκειται να συζητηθεί το μεταναστευτικό σε μια εποχή που το θέμα έχει έρθει στο προσκήνιο. Για παράδειγμα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί σε ποια έκταση  θα επηρεάσουν  το μεταναστευτικό οι εξελίξεις στη Mέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.α.) έχει ανοίξει η  συζήτηση για αυστηροποίηση του πλαισίου και μένει να φανεί αν θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλες χώρες.

Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Σύνοδο της MED9 ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.  Ειδικά για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Υπενθυμίζεται  πως πρόσφατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο μεταναστευτικό σημειώνοντας πως  η  απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.  Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ανησυχία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του  ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι συνέπειες μιας γενικότερης κλιμάκωσης στην περιοχή θα είναι ολέθριες», ενώ επεσήμανε  πως «και μόνον η απειλή, όπως είδατε ότι πιθανόν να υπάρξουν στόχοι στο Ιράν ενεργειακοί, πετρελαϊκοί οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει ο κίνδυνος βεβαίως να έχουμε περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση».

Ειδικά  για το μεταναστευτικό από την ελληνική πλευρά στόχος είναι  η συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα  προκειμένου να διασφαλιστεί  πως δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο  στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναμένεται να τεθεί και στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών το Νοέμβριο.

Παράλληλα βέβαια έμφαση δίνεται στην περαιτέρω  θωράκιση της χώρας.Να σημειωθεί πως όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο πρωθυπουργός επεσήμανε  ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Τόνισε ακόμα πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».

Ποια αλλά θέματα θα συζητηθούν σήμερα

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 οι ευρωπαϊκοί ηγέτες των χωρών του Νότου θα συζητήσουν  επίσης και μία σειρά θεμάτων, που αφορούν την γηραιά ήπειρο. Ειδικότερα θα τεθούν επί τάπητος  η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.