Skip to main content

Γ. Πλακιωτάκης: Αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών

Συνάντηση με την Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κοινωνικών Ασφαλίσεων του κοινοβουλίου της Σουηδίας πραγματοποίησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης το πρωί της Πέμπτης, 10 Οκτωβρίου 2024.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων των δύο κοινοβουλίων για τις τρέχουσες εξελίξεις  στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε αρχικά την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεσματικής καταπολέμησης των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών και προώθησης οδών νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης σε συνάρτηση με τις ανάγκες των κρατών μελών σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες. Παράλληλα, σημείωσε πως απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνέπειες από τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ε.Ε. «Η κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ, τόσο στην ανατολική όσο και στη νότια, είναι εξόχως ανησυχητική καθώς βρισκόμαστε εν μέσω δύο γενικευμένων επί της ουσίας πολέμων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βρισκόμενοι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε συνέπεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα εστιάζει στην απαραίτητη προετοιμασία για την πλήρη εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο σημειώνοντας πως «από την πλευρά μας, εστιάζουμε τώρα στις προετοιμασίες για την εφαρμογή των νομοθετημάτων του Συμφώνου και την έκδοση των σχετικών εκτελεστικών αποφάσεων, που συνιστά μια διοικητική και επιχειρησιακή πρόκληση για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «Είναι ανάγκη, να τηρείται το πνεύμα των συνθηκών Σένγκεν, προκειμένου να μην οδηγηθούν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ σε οδούς που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες και που θέτουν υπό κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα του Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά το ίδιο το πνεύμα της ΕΕ».