Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
Ερωτηθείς αν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητήσουν Αθήνα και Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε: «Είναι ένας πάγιος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να συζητήσουμε και να διευθετήσουμε τη διμερή μας διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση με απόλυτη ευθύνη και κυρίως έχοντας οδηγό το διεθνές δίκαιο και τίποτα άλλο, πιστεύει ότι η ήρθε η στιγμή μετά από αυτή την επαναπροσέγγιση που έχουμε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο να αξιολογήσουμε αν είμαστε έτοιμοι και εμείς και οι γείτονες να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή να συζητήσουμε τη διμερή μας διαφορά».
«Εμείς, λοιπόν, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο λέει ότι να αξιολογήσουμε την ετοιμότητα για το επόμενο βήμα. Πιστεύουμε ότι η μόνη βάση συζήτησης δεν είναι άλλη από το διεθνές δίκαιο. Και το κυριότερο: Στο τραπέζι δεν τίθεται κανένα άλλο θέμα, πλην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «ποτέ δεν πίστεψε κανείς στην Ελλάδα ότι η Τουρκία έπαψε να είναι αυτό που είναι και κανείς μας δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη», διευκρινίζοντας ότι αυτές οι διαφορές οι διαφορές λύνονται «με δύο τρόπους: Ο ένας είναι η διαπραγμάτευση και η συζήτηση στη βάση του διεθνούς δικαίου και ο άλλος είναι να δημιουργηθεί μια κρίση με ό,τι αυτό συνεπάγεται – πάντοτε αρνητικό – και για τις δύο πλευρές».
Τόνισε δε ότι «διάλογος με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Διάλογος με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε ή ότι αλλάζουμε θέσεις, το αντίθετο. Διάλογος σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά με αυτοπεποίθηση και με απόλυτη πίστη στο δίκαιο των θέσεών της προσέρχεται να συζητήσει για μια διμερή διαφορά».
«Σε ό,τι αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων και τη δυνατότητα της Ελλάδας να τα επεκτείνει μέχρι και τα 12 μίλια, μιλάμε για αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει όποτε το κρίνει εθνικά ωφέλιμο και εθνικά σκόπιμο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου, αναφέροντας ότι «θέματα κυριαρχίας δεν συζητούνται με τρίτους. Είναι αποκλειστικά εθνικά ζητήματα τα οποία αποφασίζει η ελληνική πλευρά από μόνη της».