Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Τι αποφάσισαν οι «87» στη χθεσινή τους σύσκεψη για τον Στέφανο Κασσελάκη

INTIME NEWS

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τείνει να εξελιχθεί στην τελική μάχη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία ή διαγραφή, η απάντηση είναι «και τα δύο».

Το ερώτημα αφορά την στάση που θα κρατήσει η πτέρυγα των «87» που κίνησε την διαδικασία καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. Η απάντηση «και τα δύο» προέκυψε από σύσκεψη που είχε το άτυπο «συντονιστικό» των «87» χθες το βράδυ μετά τις εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξαν και πιο μετριοπαθείς φωνές που είπαν ότι «η αντιπαράθεση για την ηγεσία θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με διαδικαστικούς αποκλεισμούς». Ωστόσο η κυρίαρχη σκέψη που ασπάζονται τα περισσότερα μέλη είναι «διαγραφή και αποκλεισμός» από την Κεντρική Επιτροπή που θα ελέγξει τους φακέλους των υποψηφίων. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί μια πολιτική αντιπαράθεση, ένας εσωκομματικός αγώνας να διεξάγεται με εξώδικα, κατά συνέπεια ο δρόμος είναι ένας, ο αποκλεισμός του με το σκεπτικό ότι είναι ένας υποψήφιος που δεν σέβεται τις αρχές, τις αξίες και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του».

Βούλα Κεχαγιά στο NaftemporikiTV: Έχει συντελεστεί η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεπερνιέται και το εμπόδιο της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση θα χρησιμεύσει ως εισήγηση προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής του έκπτωτου προέδρου.

Βέβαια τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι απλά. Το βασικό ερώτημα είναι εάν έχουν τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή των 295 μελών για να περάσουν τέτοια απόφαση. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουν και όσοι ακόμη έχουν επιφυλάξεις. Επιπλέον η μομφή κατά Κασσελάκη είχε συγκεντρώσει 163 ψήφους, είχε όμως και την στήριξη του Παύλου Πολάκη. Τώρα ο Κρητικός βουλευτής έχει πάρει καθαρά αρνητική θέση στο ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Πέρα από τα μέλη που τον ακολουθούν, η τοποθέτησή του έχει και πολιτική σημασία.

Χρ. Σπίρτζης στο Naftemporiki TV: Ξένο σώμα ο Στ. Κασσελάκης – Αν είχε ψήγμα πολιτικής συνείδησης, θα έπρεπε να έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με αμφίβολη την απαιτούμενη πλειοψηφία θα παίξει ρόλο η στάση στελεχών που διατηρούν επιρροή όπως ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία ψήφισε υπέρ της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει και την διαγραφή ή αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά και στελέχη με ευρύτερη επιρροή όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Γιάννης Μουζάλας εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις.

Κάπως έτσι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τείνει να εξελιχθεί στην τελική μάχη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες κατά την συνεδρίαση, τις ζυμώσεις τις ομιλίες αλλά και από το πόσοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μία ακόμη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Π. Πολάκης: Πρωτοβουλία για συνάντηση των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη

Σ. Φάμελλος: Κατέθεσε επισήμως τον φάκελο της υποψηφιότητάς του με 117 υπογραφές μελών της Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα Πόθεν Έσχες των 5 υποψηφίων αρχηγών