Skip to main content

Τα ενοίκια του Κασσελάκη, τα «πακέτα Μπάιντεν» για Έλληνες, το φλερτ του Κρητικού και ένα ανθεκτικό ελληνικό φετίχ

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ακόμα μία ελληνική εταιρεία γοητεύτηκε από τα πακέτα Μπάιντεν, ενώ ένα γνωστό fund φλερτάρει τον Κρητικό. Όλα αυτά την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν... λεφτά.

«Περνάνε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω». Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν τσακωμένο θίασο, που όμως το έχει βάλει σκοπό να φροντίζει καθημερινά για την ψυχαγωγία μας.

Στο νεότερο επεισόδιο του σίριαλ περιμένουμε να δούμε εάν θα αποκλείσουν από τις εσωκομματικές εκλογές τον έκπτωτο πρόεδρο, που χθες υπέγραφε εξώδικα ως σκέτο πρόεδρος, εξοργισμένος γιατί διέρρευσε κάτι που είχε προγραμματιστεί ούτως ή άλλως να δημοσιοποιηθεί. «Αν τον διαγράψουν θα εκλέξουμε και το σακάκι του», μας απείλησε η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά δεν είναι η γκαρνταρόμπα του που κλέβει την παράσταση.

Το πόθεν έσχες του αποκάλυψε επενδύσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, περιορισμένες σχετικά τραπεζικές καταθέσεις και μία σημαντική πηγή ρευστού: τα ενοίκια. 70.000 δολάρια εισέπραξε από αυτά μέσα στο 2023. Καθόλου άσχημα. Στο public servant μπορεί να προσθέσει και το εισοδηματίας. Πιο ψύχραιμος όλων, εν τω μεταξύ, με χαμηλούς, συμβιβαστικούς τόνους και συγκρατημένες μόνο αιχμές εμφανίζεται… ο Παύλος Πολάκης. Το ζήσαμε και αυτό.

Σαφώς πιο πολιτισμένο το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, εκτός και εάν τα αίματα ανάψουν ξαφνικά στο debate. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας το ήθελαν αμφότεροι, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αλλά δεν έβρισκαν το πότε. Πέμπτη την ώρα που όλοι θα βλέπουν τον αγώνα της Εθνικής με την Αγγλία; Ή Παρασκευή – μία μέρα που παραδοσιακά αποφεύγεται για debate, αφού αν γίνει το λάθος δεν μένει και πολύ χρόνος να το διορθώσεις;

Η Σύνοδος για την Ουκρανία

Και ενώ η κεντροαριστερά δίνει τις μάχες της, ο πρωθυπουργός πηγαίνει ταξίδι να συζητήσει για τα πεδία των μαχών. Αναχωρεί σήμερα για το Ντουμπρόβνικ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας – χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής – είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ήταν πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η συνάντηση των Αθηνών είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ είχε εκπέμψει ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσ΄από την Αθήνα.

Στη νέα Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

Τα «πακέτα Μπάιντεν»

Για να περάσουμε στα του επιχειρείν, ακόμα μία ελληνική εταιρεία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ. Ο λόγος αυτήν τη φορά για τη Flexopack, εταιρεία πλαστικών της οικογένειας Γκινοσάτη, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση κατασκευής παραγωγικών/βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Πενσυλβάνια. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 33 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη έχει ήδη λάβει έγκριση για την είσπραξη κατ’ αρχήν επιχορήγησης 500.000 δολαρίων, ενώ λίαν συντόμως θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στα προγράμματα «Manufacturing Tax Credit» και «Rail Freight Assistance», προκειμένου να λάβει έξτρα επιχορήγηση.

Πρόκειται για τα γνωστά «πακέτα Μπάιντεν», τα οποία έχουν θεσπιστεί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ποιος φλερτάρει τον Κρητικό

Και ενώ κάποιοι φλερτάρουν με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, άλλοι φλερτάρουν τα εγχώρια success stories.
Η ταχύτητα διεύρυνσης της δυναµικής της ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός τα τελευταία χρόνια και η πρόβλεψη για τζίρο φέτος που φλερτάρει µε τα 800 εκατ. ευρώ στρέφουν πάνω της τους προβολείς εν δυνάµει επενδυτών.

Η φήµη στην αγορά θέλει ένα εκ των γνωστών funds να προσεγγίζει την αλυσίδα µε στόχο την απόκτηση -για αρχή- µειοψηφικής συµµετοχής. Mπορεί το όλο φλερτ να παραµείνει σε πλατωνικό επίπεδο, εκτός εάν το momentum έχει αλλάξει για τους τρεις βασικούς µετόχους της αλυσίδας.

Το φετίχ του Έλληνα

Mπορεί τα ποσοστά στις πωλήσεις αυτοκινήτων να πηγαίνουν καλά, αν και τον Αύγουστο η αγορά έκανε «βουτιά», ωστόσο η κοσμοσυρροή στην Έκθεση Αυτοκινήτου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα δεν έχει προηγούμενο.

Είναι γνωστό ότι το αυτοκίνητο είναι φετίχ για τον Έλληνα. Επίσης γνωστό ότι η τσέπη είναι άδεια. Όπως όμως προκύπτει από τις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων που βρίσκονται στην Έκθεση πάρα πολλοί δεν πήγαν απλώς να χαζέψουν νέα μοντέλα, αλλά να δουν από κοντά το αυτοκίνητο που θέλουν να αγοράσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι άνθρωποι του κλάδου μιλούν για περισσότερους από 25.000 επισκέπτες σε ένα Σαββατοκύριακο και ανατρέχουν σε προ κρίσης χρονιές, ίσως στο μακρινό 2007, για να θυμηθούν ανάλογη προσέλευση σε έκθεση αυτοκινήτου.