Skip to main content

Έκτακτη Κ.Ε. το Σάββατο στον ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν ακόμη και αποκλεισμό Κασσελάκη από τις εκλογές

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Τι αναφέρει η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, μετά το εξώδικο Κασσελάκη

Την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 12/10/2024 αποφάσισε η σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, ώστε, όπως αναφέρει το κείμενο απόφασης «να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή προέδρου».

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει ακόμη: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο και επιστρέφεται ως απαράδεκτη».

Το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα απέστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης για τη διαρροή του πόθεν έσχες του.

Στο έγγραφο μάλιστα αναφέρεται ότι το πράττει «ατομικά» και με την ιδιότητα του «προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε διά του διευθυντή του γραφείου την παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, χρεώνοντάς της τη διαρροή στοιχείων προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πόθεν έσχες του. Η εφημερίδα αναφερόταν με λεπτομέρειες σε διάφορα «θολά σημεία» και έθετε ερωτήματα για τα περιουσιακά στοιχεία του Κασσελάκη.

«Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καπνισάκης.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάφεραν για τις καταγγελίες Κασσελάκη: «Οι φάκελοι με τα πόθεν έσχες είναι σφραγισμένοι και θα δοθεί συνολικά απάντηση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αυτή την ώρα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού Κασσελάκη από τη διαδικασία εκλογής προέδρου

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει ακόμη και τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την διαδικασία της εκλογής.

Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να  δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και  σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε».  Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα».

Η απόφαση πέρασε με πλειοψηφία, διαφώνησαν ο Πάνος Ρήγας και η Ρένα Δούρου ενώ δεν ήταν παρόντες ο Παύλος Πολάκης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Οι δύο πάντως στις τοποθετήσεις τους είχαν ταχθεί κατά του αποκλεισμού του από την διαδικασία της εκλογής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη έθεσε η Όλγα Γεροβασίλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να έθεσε θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη εξαιτίας του εξώδικου που έστειλε στα μέλη του Οργάνου και στην Κεντρική Επιτροπή για τη διαρροή του πόθεν έσχες του.

Με την Ολυμπία Τελιγιορίδου να τάσσεται κατά της διαγραφής Κασσελάκη, σημειώνοντας: «Ενδεχόμενη διαγραφή θα λειτουργήσει διαλυτικά για το κόμμα, πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλους και να σταματήσει η τοξικότητα. Εάν θέλουμε να σηκώσουμε κεφάλι πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά».