Skip to main content

Στα πρόθυρα διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ: Η διαρροή του πόθεν έσχες, το εξώδικο και η πρόταση διαγραφής Κασσελάκη

Φωτ. INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Η πλειοψηφία στα όργανα που είναι εναντίον του Στ. Κασσελάκη κινείται στην κατεύθυνση του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του και φαίνεται ότι θα το πάει μέχρι τέλους

Στα πρόθυρα νέας διάσπασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σημερινές εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και ενώ προχωρά από διάφορες πλευρές και με διάφορες αφορμές το αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απώτερος στόχος είναι να αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης από τη διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας.

Η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε επισήμως στην συνεδρίαση του οργάνου θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη. Ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος έστειλε το πρωί εξώδικο στα μέλη του οργάνου και στην Κεντρική Επιτροπή γιατί υπήρξε διαρροή του πόθεν έσχες του στη “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η Όλγα Γεροβασίλη θεωρεί απαράδεκτο τόσο το ότι κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος όσο και γιατί υπογράφει σαν «πρόεδρος του κόμματος», δείχνοντας ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το εξώδικο απευθύνεται στα μέλη της Π.Γ και της Κ.Ε, γι’ αυτό ζήτησα έκτακτη σύγκληση της Κ.Ε. με θέμα πώς απαντάμε σε αυτό. Αν ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη υπάρχει θέμα διαγραφής». Είπε ακόμη ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή του κίνηση να απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη το ίδιο του το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο».

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είναι σταθερά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ζήτησε την παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου καθώς είναι υπεύθυνη για τα πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων και την διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων. Το ίδιο είχε ζητήσει με δήλωσή του λίγο νωρίτερα και ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης.

Σε δηλώσεις της η κ. Τζάκρη ανέφερε: «Έθεσα θέμα ότι η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει γραμματέας στο κόμμα μετά την διαρροή, γιατί το έγγραφο στα χέρια της παραδόθηκε και μάλιστα σε εκτυπωμένα αντίγραφα. Η κ. Σβίγκου είχε υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης».

Πάντως η κ. Τζάκρη αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράφει σαν πρόεδρος του κόμματος, αρνούμενος να δεχθεί την απόφαση της καθαίρεσης. «Δεν συνέταξα εγώ το εξώδικο», απάντησε σε σχετική ερώτηση, η βουλευτής που στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή κατέθεσε την υποψηφιότητα για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη.

Παρέμβαση έκανε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη την διαρροή του “πόθεν έσχες” και ακόμη πιο απαράδεκτο  το εξώδικο Κασσελάκη στο κόμμα του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί». Είπε ακόμη ότι «δεν μπαίνει θέμα διαγραφής Κασσελάκη και ότι το ζήτημα ετέθη ακροθιγώς κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας». Zήτησε όμως επιτακτικά από τον Στέφανο Κασσελάκη “να αποσύρει το εξώδικο”.

Πάντως η διαδικασία της διαγραφής είναι πιο σύνθετη. Θα πρέπει να υποβληθεί επισήμως το αίτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη που είναι απλό μέλος του κόμματος και όχι στέλεχος, είναι αρμόδια για να αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων (αριθμεί συνολικά 15 μέλη). Ακόμη και με διευρυμένη ερμηνεία του καταστατικού, καθώς είναι πρώην πρόεδρος, θα πρέπει η Επιτροπή Δεοντολογίας να παραπέμψει το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα», η πλειοψηφία στα όργανα που είναι εναντίον του Κασσελάκη κινείται στην κατεύθυνση του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του και θα το πάει μέχρι τέλους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η διάσπαση του κόμματος πριν ή κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.