Skip to main content

Ν.Δ.: Ασκήσεις ισορροπίας μετά τις απουσίες των «γενεθλίων» – Τα ραντεβού στη Βουλή 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει στάσιμη στα ποσοστά των ευρωεκλογών προβληματίζει τους «γαλάζιους» - Βροχή οι ερωτήσεις από βουλευτές για οικονομικά - κοινωνικά ζητήματα

Το βλέμμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν στρέψει από την κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν… παράπονα από βουλευτές για μία σειρά θεμάτων.

Την ίδια στιγμή οι ηχηρές απουσίες από τα «γενέθλια» της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά πυροδότησαν έντονες συζητήσεις και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν νέες τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει στάσιμη στα ποσοστά των ευρωεκλογών προβληματίζει τους «γαλάζιους», με  βουλευτές να ζητούν επιστροφή στις ρίζες και σύνδεση με ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Βέβαια η μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρείται, ωστόσο καμπανάκι στην κυβέρνηση  έχει χτυπήσει για το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων. Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό έχει ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για το ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα  στο γεγονός πως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν βροχή ερωτήσεων για θέματα που άπτονται της οικονομίας αλλά και της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε χαρακτηριστικά «και θα συνεχίσουν να κάνουν ερωτήσεις οι βουλευτές και θα συνεχίσουν να υποχρεούνται οι υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις αυτές και να βελτιώνουν, όποτε και όπως μπορούν, την καθημερινότητα των πολιτών. Άρα, αυτό ας το συνηθίσουμε, γιατί θα δίνουμε συνεχώς την ίδια απάντηση, που είναι η ίδια η πραγματικότητα».

Πάντως δεδομένο είναι πως το κοινοβουλευτικό pressing από «γαλάζιους» το τελευταίο διάστημα έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και πληροφορίες αναφέρουν πως έπεται και συνέχεια. Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης στόχος είναι να συνεχιστούν οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές προκειμένου να εξειδικεύονται οι προωθούμενες ρυθμίσεις και να μετριαστούν σε ένα βαθμό οι… γκρίνιες. Η αρχή έγινε σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με γαλάζιους, ακολούθησε ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και έπονται και νέα τετ-α-τετ.

Παράλληλα με  ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών που επέλεξαν να μη δώσουν το παρών στην γιορτή που έγινε την Παρασκευή για τα 50 χρόνια του κόμματος στην Ρηγίλλης. Πρόκειται για μία κίνηση που συζητήθηκε εντόνως  και έρχεται σε συνέχεια ηχηρών τοποθετήσεων που είχαν  κάνει ο Κώστας Καραμαλής και ο Αντώνης Σαμαράς τους προηγούμενους μήνες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από την γιορτή στη Ρηγίλλης σημείωσε «έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά». Δεν πέρασε απαρατήρητη και μια αναφορά που έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, καθώς απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε «σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας. Όλους, παρόντες και απόντες».

Απαντώντας στο briefing για το γεγονός πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς δεν πήγαν στη Ρηγίλλης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «όπως  έχω πει πάρα πολλές φορές δεν σχολιάζω, ούτε την ψήφο, ούτε την τοποθέτηση, ούτε μια απόφαση πρώην Προέδρων της παράταξης που ανήκω, και πρώην Πρωθυπουργών. Ήταν δική τους επιλογή». Η δήλωση αυτή  δείχνει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, ενώ το επόμενο διάστημα ενδιαφέρον θα έχει και πως θα κινηθούν βουλευτές που είναι κοντά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς (για παράδειγμα αν θα επιλέξουν να .. πιέσουν την κυβέρνηση με  ερωτήσεις στη Βουλή)

Ποια σήματα εκπέμπει ο Μητσοτάκης

Μιλώντας έξω τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του να διευρύνει το κόμμα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο  Καραμανλή λέγοντας πως «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες» και επισημαίνοντας πως ήταν «ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός». Σημείωσε δε με νόημα «και αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες».

Μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά  πως «η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους. Και όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια πορεία που δεν κοιτά ούτε δεξιά ούτε αριστερά αλλά μόνο μπροστά.

Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα βουλευτές του κόμματος σε δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν ταχθεί υπέρ της επιλογής ενός υποψηφίου με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.

« Είναι  σημαντικό ο ή η Πρόεδρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.  Σημείωσε ακόμα  «θέλω να θυμίσω ότι η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».