Skip to main content

Tι έχασαν οι νικητές του ΠΑΣΟΚ, ποια μάχη χάνει το Μαξίμου και μια ήττα του 98%

Menelaos Myrillas / SOOC

Τι γίνεται όταν οι δύο νικητές του ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει στην πιο κρίσιμη περιφέρεια για το κόμμα; Και γιατί βιάζεται όταν γελά η ΝΔ;

Ποιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν; Και θα γίνει debate των δύο μονομάχων; Απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα αναζητούν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι δηλώνουν ότι το «κόμμα νίκησε». Το ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι πάλι εδώ, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι έφτασαν στις κάλπες του, σε μία εποχή, που οι εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτηρίζονται από υψηλή αποχή και ένα αίσθημα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε μάχη όμως υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και χθες αυτοί που κέρδισαν το εισιτήριο ήταν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας. Να πιστώσουμε και στον Παύλο Γερουλάνο, που έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό (αφού έπαιζε σε παρόμοια δεξαμενή με την Άννα Διαμαντοπούλου), ότι παρά την ήττα του, κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δήλωση που έδειξε πολιτικό ον υψηλής ποιότητας και συνιστά μάθημα προς όλους: «Αν πιστεύεις στη Δημοκρατία, πιστεύεις και στο αποτέλεσμα».

Για τους δύο νικητές όμως υπάρχει και μια μεγάλη ήττα: Έχασαν την Αττική. Και η Αττική είναι η περιφέρεια στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως έδειξαν εθνικές κάλπες και ευρωεκλογές, το μεγάλο του πρόβλημα. Η επαρχία έδωσε την άνετη πρωτιά στον Ανδρουλάκη (βγήκε πρώτος ακόμη και στην Αρκαδία – περιφέρεια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που ήταν, αν θυμάστε, το πρόσωπο εκείνο που  έθεσε πρώτο θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ), αλλά στην Αττική ήταν πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο. Όσο για τον δήμαρχο; Είδε τους δημότες τους να τον στέλνουν στην τέταρτη θέση, σε ένα «ράπισμα», που θα πρέπει να του πει πολλά.

Τα βιαστικά χαμόγελα

Ποιος άλλος αισθάνεται νικητής από τη χθεσινή μάχη; Κάποιοι λένε το Μαξίμου. Και η αλήθεια είναι πως η προοπτική να έχουν «μια από τα ίδια», όπως σχολίαζαν, στο ΠΑΣΟΚ ή ακόμη περισσότερο ένα δίδυμο Δούκα – Κασσελάκη να διεκδικεί το κέντρο από τα αριστερά τους, γεμίζει χαμόγελα πολλούς στη ΝΔ. Ας μην βιάζονται πάντως. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αντανακλαστικά που θα δείξουν στο ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός β’ γύρου και το πόσο πολύ θέλουν να δουν το κόμμα όντως να επιστρέφει, πέρα και πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Εξάλλου ακόμη και χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση έξωθεν, η ΝΔ έχει την εσωτερική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει που όπως έδειξε και το πρόσφατο γαλάζιο, επετειακό πάρτι, μάλλον δυναμώνει. Και πέρα από τα κομματικά, ως κυβέρνηση, έχει μπροστά της πλήθος πονοκεφάλων.

Οι χαμένες ελπίδες

Το στεγαστικό και η κατάσταση της κτηματαγοράς καίνε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο. Τα επιτόκια πέφτουν, αλλά τα στεγαστικά δάνεια ακριβαίνουν και ακίνητα… δεν υπάρχουν. Για πολλά νέα ζευγάρια η ελπίδα χάνεται.

Χωρίς ελπίδα και η κτηματαγορά, που παγιδεύεται σε πολύμηνη ομηρία εξαιτίας της εκκρεμότητας με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) σε ό,τι αφορά τα ύψη των κτιρίων. Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την ερχόμενη Παρασκευή (εκτός αν υπάρξει αίτημα ολιγοήμερης αναβολής) στελέχη του real estate επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί λύση το γρηγορότερο δυνατό, με ασφάλεια δικαίου, προσθέτοντας ότι καταγράφεται ήδη σημαντική οικονομική ζημιά. Την ίδια στιγμή πλήγμα δέχεται η αξιοπιστία της χώρας στους ξένους επενδυτές που αδυνατούν να καταλάβουν πως το κράτος δίνει μια οικοδομική άδεια και στη συνέχεια την παίρνει πίσω. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη για θέματα οργάνωσης χώρου.

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια της αφρόκρεμας

Μιας και πήγαμε στα οικονομικά ας πάμε και μέχρι την αγορά. Η σταθερή απροθυμία – φοβία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τις «κορυφές» των 1.502 μονάδων, σε συνδυασμό με τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι το οποίο υποπτευόταν εδώ και καιρό όλη η αγορά: Οι ελληνικές εισηγμένες διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τις τρέχουσας αποτιμήσεις να μην αντανακλούν την πραγματική τους αξία.

Αυτή η αίσθηση – ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου – βγήκε και από τις συναντήσεις που είχε η αφρόκρεμα της αγοράς (τράπεζες πλην Εθνικής, που είχε το placement, ΔΕΗ, Metlen, Ηelleniq
Energy και Τιτάν) με τα μεγάλα funds στο Παρίσι. Στο roadshow, που οργάνωσε η ΕΧΑΕ με τη Societe Generale και στις συναντήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» το κλίμα ήταν θετικό και οι συζητήσεις για τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών χαρακτηρίστηκαν «ουσιαστικές». Τώρα ετοιμάζονται για τα επόμενα ραντεβού στη Φρανκφούρτη, στις 9 Οκτωβρίου.

Η βουτιά του 98%

Δεν κάνουν όμως όλες οι εισηγμένες ευρωπαϊκή περιοδεία. Υπάρχουν και εκείνες που έχουν άλλα να λύσουν. Κατήφεια φαίνεται ότι επικρατεί στη διοίκηση της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η οποία είδε τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου να υποχωρούν προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Οι πωλήσεις σημείωσαν κάμψη άνω του 10%, με τις εξαγωγές να «ψαλιδίζονται» κατά 22%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να μειωθούν στα 6,8 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα να βουλιάξει κατά 98% (κέρδη μόλις 50.867 ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023). Όλα αυτά, εύλογα, έχουν σαφές αποτύπωμα στη μετοχή της εισηγμένης, η οποία κατρακυλά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2023, καταγράφοντας βουτιά άνω του -50% από τις περσινές κορυφές των 3,3 ευρώ. Μόλις στα 39 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον η χρηματιστηριακή αξία της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η οποία διαθέτει ένα σύνολο δανειακών υποχρεώσεων στα 97 εκατ. ευρώ.