Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτή η μάχη του β’ γύρου – Το προφίλ των Ανδρουλάκη, Δούκα και το δίλημμα της δεύτερης Κυριακής

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ti στάση θα κρατήσουν οι άλλοι υποψήφιοι

Λίγες εκατοντάδες ψήφοι έκριναν την δεύτερη θέση στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν από την αρχή και καθαρά ο αδιαμφισβήτητος νικητής, για να ξεκαθαρίσει η δεύτερη θέση που κέρδισε ο Χάρης Δούκας, έπρεπε να μετρηθεί κυριολεκτικά μέχρι και το τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Μάλιστα η καταμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς η τάση υπέρ του Παύλου Γερουλάνου που διαμορφώθηκε όταν άρχισαν να μετριούνται οι ψήφοι της Αττικής, ανατράπηκε στο τέλος όταν είχαν μείνει μόλις μερικές χιλιάδες ψήφοι.

Έτσι αντί να τερματίσει δεύτερος με 0,3% μπροστά από τον Χάρη Δούκα, τερμάτισε τρίτος με 0,16% πίσω.

Κάπως έτσι το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης επιβεβαίωσε με έναν παράδοξο τρόπο τα προγνωστικά που έδιναν από την αρχή το ζευγάρι Ανδρουλάκη – Δούκα για τον δεύτερο γύρο και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Παρότι η δεύτερη θέση κρίθηκε για μερικές εκατοντάδες ψήφους, ο Παύλος Γερουλάνος αναγνώρισε το αποτέλεσμα και δεν θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νικητής, βγαίνει όμως ψαλιδισμένος από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης με τη δυναμική να διαμορφώνεται υπέρ του Χάρη Δούκα.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής και έχει μία χρυσή ευκαιρία να επανέλθει συνολικά ως πρωταγωνιστής στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και βασικός διεκδικητής της εξουσίας απέναντι στη ΝΔ.

Οι 300.000 που πήγαν στην κάλπη είναι από μόνο του ένα στοιχείο που προσφέρει αυξημένη νομιμοποίηση στον επόμενο πρόεδρο, όποιος κι αν επικρατήσει στην δεύτερη Κυριακή και προσδίδει πολιτική δυναμική στο ΠΑΣΟΚ έναντι, αφενός του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε φάση προϊούσας αποσύνθεσης και αφετέρου της ΝΔ που υποχωρεί, όπως δείχνουν οι μετρήσεις μετά τις ευρωεκλογές.

Η δυναμική του δεύτερου γύρου 

Το εάν θα κερδίσει την ηγεσία ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Χάρης Δούκας θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό εάν το ΠΑΣΟΚ θα αδράξει την ευκαιρία που του προσφέρει η πολιτική συγκυρία. Ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε πρώτος στην χθεσινή αναμέτρηση έχοντας όμως πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% (29,7%). Από την άλλη η διαφορά των 8,5 μονάδων χωρίς να τον καθιστά βέβαιο νικητή κάνει δύσκολη την ανατροπή από τον Χάρη Δούκα (21,41%).

Οι δημοσκοπήσεις πριν την πρώτη Κυριακή έδειχναν ότι ένα ποσοστό γύρω στο 65% των ψηφοφόρων επιθυμούσε αλλαγή ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε να κρατήσει με τον μηχανισμό του τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του -λιγότερο πάντως από το ποσοστό που είχε πάρει στον πρώτο γύρο της προηγούμενης εκλογή ηγεσίας που είχε δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου- ενώ το υπόλοιπο σώμα κατακερματίστηκε. Πιθανόν η Άννα Διαμαντοπούλου που πήγε καλά (19,55%) να μείωσε τα ποσοστά του Παύλου Γερουλάνου αφού σε σημαντικό βαθμό αντλούσαν από την ίδια δεξαμενή. Το πιθανότερο είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που ψήφισε τον Νίκο Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο θα πάει και στον δεύτερο.

Έτσι ένα από τα ερωτήματα που θα αναδείξουν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ είναι πόσους από τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων θα καταφέρει τελικά να προσελκύσει ο Χάρης Δούκας μέχρι την κάλπη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι παρότι δήμαρχος Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας δεν τα πήγε καλά ούτε στον δήμο του, όπου βγήκε πρώτος ο Παύλος Γερουλάνος ούτε στην Αττική. Οι χαμηλές διαχειριστικές του επιδόσεις στον δήμο της Αθήνας σε αυτούς τους πρώτους μήνες της δημαρχίας βάρυναν στο αποτέλεσμα.

Η στάση που θα τηρήσουν οι άλλοι υποψήφιοι που έμειναν εκτός, και οι συμφωνίες που θα γίνουν με τους δύο που επικράτησαν, θα παίξει κάποιο ρόλο, δεν θα είναι όμως καθοριστικές. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Το δίλημμα της δεύτερης Κυριακής 

Το βασικό δίλημμα διαμορφώνεται ως εξής: Θα επιλέξουν μία σταθερή και αυτόνομη πορεία χαμηλών προσδοκιών με τον Νίκο Ανδρουλάκη ή ένα πιθανό άλμα με ανοιχτή την συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που μπορεί ανατρέψει την κυριαρχία Μητσοτάκη, με τον Χάρη Δούκα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρότι δεν τα πήγε άσχημα ως πρόεδρος, αφού παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφιο ποσοστό γύρω στο 8% και το έφερε στο 12% στις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν αξιοποίησε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να το ξανακάνει μεγάλο κόμμα. Εν ολίγοις στις εκλογές του 2023 αλλά κυρίως στις ευρωεκλογές του 2024 δεν έδειξε αρκετά ικανός για να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάρρευση των δυο πρώτων και περιόρισε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. Θα περάσει βέβαια στη δεύτερη θέση τώρα, αλλά αυτό όχι χάρη στην δική του πορεία αλλά λόγω της πλήρους κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι πλέον ο νέος και άφθαρτος, στοιχείο που τον ανέδειξε,  αλλά ο αρχηγός που δοκιμάστηκε και απέτυχε να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που του έδωσε η πολιτική συγκυρία. Γιατί να πετύχει τώρα εκεί που απέτυχε στο διάστημα από τις εκλογές του 2023 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει δοκιμαστεί και ως εκ τούτου συντηρεί την ελπίδα για ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας έχει στα υπέρ του ότι πέτυχε μία νίκη απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη και εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, ότι μαζί του έχει ήδη δοκιμαστεί με θετικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα η συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων. Δημιουργεί έτσι την βάσιμη προσδοκία ότι μπορεί να πετύχει την διεύρυνση προς τα κεντροαριστερά και ενδεχομένως συνεργασία με ότι θα έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ανάλογα και με το ποιος αρχηγός θα επικρατήσει στην εκεί αναμέτρηση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το αναμενόμενο debate ανάμεσα στους δύο.

Οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου

Επισήμως οι υποψήφιοι που μένουν εκτός δήλωσαν ότι δεν προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τους. Ωστόσο μένει να φανούν και οι υπόγειες διεργασίες. Εκ των πραγμάτων ο Παύλος Γερουλάνος είναι πιο κοντά στον Χάρη Δούκα καθώς, παρά τους ελιγμούς της τελευταίας εβδομάδας έχει κεντροαριστερό και αντιμητσοτακικό προσανατολισμό.

Επιπλέον μπορεί να προσβλέπει ότι με τον Χάρη Δούκα εκτός βουλής μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το διάστημα μέχρι τις εκλογές. Από την άλλη έχει δηλώσει ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής. Η Άννα Διαμαντοπούλου με καθαρό κεντροδεξιό πρόσημο είναι πιθανό να κρατήσει αμφίσημη στάση, αφού κανένας από τους δύο δεν προσφέρεται για συνεργασία με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ που είχε προσεγγίσει. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ βάζει και την παράμετρο του προσανατολισμού του κόμματος προς τα κεντροδεξιά, κάτι που ήταν εκτός λογαριασμού μέχρι πριν από ένα μήνα. Ο Μιχάλης Κατρίνης πάλι, είναι πιο εύκολο και πιο πιθανό να συνταχθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων καθώς οι σχέσεις του με το Νίκο Ανδρουλάκη δεν είναι οι καλύτερες.

Όσο για την Νάντια Γιαννακοπούλου η αντιπαράθεσή της με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει συνεργασία με τον Χάρη Δούκα με τον οποίο θα είναι πιο ισχυρή η θέση της την επόμενη ημέρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Δείτε εδώ τη live κάλυψη των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ από το naftemporiki.gr