Skip to main content

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η ώρα της κάλπης – Πού και πώς ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος

( ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα εκλογικά κέντρα και η διαδικασία - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Άνοιξαν στις 7.00 το πρωί οι 950 κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Μετά από μία εσωκομματική κούρσα 100 ημερών οι έξι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Άννα Διαμαντοπούλου διεκδικούν σήμερα το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα είναι η διεύρυνση της συμμετοχής, που όλοι οι υποψήφιοι προκρίνουν ως έναυσμα για την επάνοδο του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά. Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μία αμφίρροπη μάχη: θα καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης να πετύχει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ή οι κάλπες θα σημάνουν αλλαγή σκυτάλης;

Πότε κλείνουν οι κάλπες για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 το βράδυ εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι κρίσιμες εσωκομματικές αναμετρήσεις που σφράγισαν την πορεία του

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16 το επιθυμούν δηλώνοντας, σ όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι κι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ( π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

ΠΑΣΟΚ: Αντιμέτωπο με το στοίχημα της συμμετοχής

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Μάθε πού ψηφίζεις

Προκειμένου να διευκολύνει τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του έναν διαδραστικό χάρτη με όλα τα εκλογικά τμήματα. Μέσω του χάρτη οι ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν το πιο κοντινό σε αυτούς εκλογικό τμήμα και να μάθουν πού ψηφίζουν.

H διαδικασία

Ο εκλογέας ψηφίζει ως εξής:

  • Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
  • Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγρραφή του στην κατάσταση ψηφισάάντων από το Γραμματέα, στον οποίο κατααβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υππογράφει. Μετά ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με το ψηφοδέλτιο στονν ψηφοφόρο.
  • Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο. Εππισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), αρκει να τίθεται εντός τουυ τετράγωνου πλαισίου στο όόνομα του υποψηφίου, ώστε να είνααι ευκρινής η προτίμηση.
  • Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.
  • Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος διαθέτει ταυτότητα μέσσω gov.gr στο κινητό του τηλέέφωνο, παραδίδει το κινητό του στην εφορευτική επιτροπή, παίρνεει το ψηφοδέλτιο με τον σφραγισμένο φάκελο, πηγαίνει στο παραβάν και αφοού ψηφίσει, παραλαμβάνει το κινητό του και αποχωρεί από το εκλογικό τμήμα.