«Ασπίδα» στην σύγχρονη πολιτική ταυτότητα του κόμματος, θέλησε να παράσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, και στις ενστάσεις των «απόντων».
Η εκδήλωση -που διεξήχθη με δύο ηχηρές απουσίες, των κ. Κ Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά- ξεκίνησε με τη προβολή ενός βίντεο-αναδρομή σε ιστορικούς σταθμούς του κόμματος και των προέδρων του από το 1974 έως σήμερα.
«Σήμερα είμαστε όλοι το ίδιο χαρούμενοι και συγκινημένοι, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας μας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, ως την πιο «ανθεκτική παράταξη» της μεταπολίτευσης και αφού έκανε ειδική μνεία σε όλους τους διατελέσαντες αρχηγούς της, είπε: «Σας ζητώ να τιμήσουμε σήμερα όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες».
«Η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μια παράταξη κλειστή, συμπλεγματική και ηττοπαθή», είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που δίδαξε ο Καραμανλής», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος της σημερινής ταυτότητας του κόμματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και αναφερόμενος στην διεύρυνση που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η ζωή έχει αποδείξει πως όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της.
«Υπενθύμισε» μάλιστα ότι επί δικής του θητείας η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλες τις μάχες και μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην τελευταία πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενες. Σχετικά με την κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά», ενώ μια άλλη αποστροφή του λόγου του είπε:
«Σε μια ευρύχωρη παράταξη κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημερινή θέση της Ελλάδας, που πλέον, όπως είπε, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης στην Ευρωπαική Ένωση, ενώ τόνισε ότι ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα του 2027 έχει στον πυρήνα της μία χώρα με ανάπτυξη 3%, με πληθωρισμό 2%, με ανεργία 8%, με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ και με βασικό τα 950 ευρώ.
Κάνοντας μία αναδρομή στον ιστορικό χαρακτήρα της ΝΔ είπε: «Η Νέα Δημοκρατία γεννήθηκε ταυτόχρονα με την επιστροφή στην ομαλότητα. Ήταν εκείνη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στη χώρα, ήταν εκείνη που έλυσε με ωριμότητα το πολιτειακό πρόβλημα, ήταν εκείνη που έδωσε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Ήταν η παράταξη που ταυτίστηκε με ένα εξαιρετικά προοδευτικό Σύνταγμα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, αλλά και με τον αρχικό σχεδιασμό μεγάλων έργων, που έμελλαν να αλλάξουν την εικόνα του τόπου.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά που φάνηκαν ανάγλυφα στη μεγάλη περιπέτεια της πτώχευσης και των μνημονίων, όταν μαζί με ένα πλατύ μέτωπο αντισταθήκαμε. Και, ναι, εμείς ήμασταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, πληρώνοντας κομματικό τίμημα για να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον».
Δώσαμε τέλος στο ψέμα και την καθήλωση
Συνεχίζοντας τόνισε: «Εμείς είμαστε η παράταξη που το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο και στη συνέχεια δώσαμε ένα τέλος στο ψέμα και στην καθήλωση. Είναι μία αναγεννητική προσπάθεια. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, διαρκεί μέχρι τις μέρες μας. Σας διαβεβαιώνω, θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.
Φίλες και φίλοι, δεν είναι σήμερα η στιγμή μεγάλων πολιτικών απολογισμών. Δεν είναι η ώρα να θυμηθούμε πώς αμυνθήκαμε απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, πώς μείναμε όρθιοι στην πανδημία, πώς δημιουργήσαμε 500.000 νέες δουλειές, πώς αυξήσαμε στο μεταξύ μισθούς και συντάξεις, πώς θωρακίσαμε την εθνική μας άμυνα, πώς κάναμε γρήγορα ψηφιακό το κράτος μας».
Και αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό πρόσθεσε: «Τον οδικό χάρτη άλλωστε» τον έχω ήδη περιγράψει αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη: μέτρα στήριξης του εισοδήματος, της οικογένειας, της στέγης. Είναι ανακοινώσεις που ήδη βλέπετε κάθε μέρα να γίνονται πράξη. Χωρίς ποτέ, όμως, να κρύβω την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας, ούτε και να δίνω υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, σε μία συνετή όσο και προοδευτική πολιτική που μετρά το μπόι των δυνατοτήτων μας και όχι τη σκιά τους».
Η μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Ειδική μνεία έκανε στην παρακαταθήκη, όπως είπε, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Σε μία από τις σπάνιες και άγνωστες συνεντεύξεις του, δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ακούστε τι έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν γνωστή αυτή η συνέντευξη, αλλά έχει αξία να την επαναλάβουμε. Έλεγε: ‘Εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμούς, ώστε να επιλέγω κάθε φορά τη λύση η οποία συμφέρει τον τόπο μου’.
Προσέξτε πόσο επίκαιρα είναι αυτά τα λόγια, γιατί ο ιδρυτής μας δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πραγματιστής πολιτικός, προέκρινε πάντα το αποτέλεσμα. Ήταν ευρωπαϊστής, ήταν πολιτικός που διάβαζε σωστά τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα αντιλαϊκιστής, δεν κολάκευσε ποτέ την κοινή γνώμη. Ήταν ένας πολιτικός ανοιχτός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν, όμως, και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας.
«Αυτός, λοιπόν, είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που δίδαξε ο Καραμανλής. Και ίσως είναι η καλύτερη εξήγηση γιατί τελικά αυτή η παράταξη ήταν η μόνη η οποία επιβίωσε και δυνάμωσε στην διάρκεια των 50 ετών.
Εντολή ανανέωσης
«Αυτός ήταν και ο δικός μου προσωπικός δρόμος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Το 2016 πήρα μια εντολή από όλους σας: να ανανεώσω το κόμμα μας, να το κάνω πιο ευρύχωρο, καθώς στην πολιτική τα κενά καλύπτονται γρήγορα. Και βέβαια, να το θέσω στην καρδιά ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες. Με σημαίες τί; Το αυτονόητο, τη λογική, τον ρεαλισμό, την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό.
Έτσι και έγινε. Και αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε τελικά σε όλες τις μάχες που δώσαμε, στις τελευταίες μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες.
Εν είδει απολογισμού σημείωσε: «Στα 50 μας χρόνια, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σήμερα και την ωριμότητα της ενηλικίωσης αλλά διαθέτει και την ορμή της πρώτης εκκίνησης. Και το δηλώνουν οι αναμετρήσεις στις οποίες οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, η κυριαρχία μας, πια, στο πεδίο και των ιδεών και των αποτελεσμάτων, αλλά και η ίδια η ‘Βαβέλ’ της αντιπολίτευσης.
Αυτή η κρίση της αντιπολίτευσης, προσέξτε, αν την αναλύσετε δεν νομίζω ότι είναι ανεξάρτητη από τη δική μας τολμηρή πολιτική. Διαφορετικά οι διαλυτικοί τριγμοί στα άλλα κόμματα θα είχαν εμφανιστεί νωρίτερα και με άλλες αφορμές. Εκδηλώνονται τώρα, γιατί;
Στερήσαμε το «πολιτικό οξυγόνο» στους αντιπάλους μας
Γιατί τώρα αποδεικνύεται ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία στερήσαμε από άλλα κόμματα το πολιτικό τους «οξυγόνο», σπάζοντας από τη μια πλευρά ιστορικές αγκυλώσεις και δόγματα ώστε να φέρει στο φως την ιδεολογική γήρανση και την κυβερνητική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη είναι οι δικές μας επιλογές που έχουν αποδείξει πια, έχουν καταστήσει φανερό, ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι.
Με άλλα λόγια, είναι το κόμμα μας το οποίο ακύρωσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας.
Αυτό, λοιπόν, το μετέωρο κομματικό σκηνικό δεν εκπέμπει κάποια γενική και αόριστη κρίση -δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας από την αδυναμία της αντιπολίτευσης- όσο αντανακλά την κρίση εκείνων που τελικά δεν απαντούν στα ζητούμενα της χώρας».