Skip to main content

«Γενέθλια» στη Ρηγίλλης χωρίς Καραμανλή – Σαμαρά: Τι προηγήθηκε της απόφασης

Το ιστορικό της κτήριο στην οδό Ρηγίλλης/ EUROKINISSI

Γαλάζιες πηγές επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και σημείωναν λακωνικά πως «η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους Νεοδημοκράτες».

Με δύο ηχηρές απουσίες -του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά – θα γίνει απόψε η γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης, όπου για χρόνια ήταν τα ιστορικά γραφεία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για να τους προσκαλέσει στην αποψινή εκδήλωση, ωστόσο όπως έγινε σήμερα γνωστό δεν πρόκειται να δώσουν το παρών. Σε συνέντευξή του μάλιστα και σχετικά ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εγώ το καθήκον μου το έκανα».

Γαλάζιες πηγές επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και σημείωναν λακωνικά πως «η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους Νεοδημοκράτες».

Δεδομένο πάντως είναι πως η απουσία αυτή στέλνει νέα …μηνύματα, ενώ είχαν προηγηθεί τους προηγούμενες μήνες ηχηρές τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ο Κώστας Καραμανλής σε δημόσιες παρεμβάσεις του είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετηθεί με σκληρή γλώσσα για μία σειρά κυβερνητικών επιλογών.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν κάνει μια κοινή εμφάνιση πριν από περίπου δέκα μέρες στην παρουσίαση του βιβλιου του Ιδρύματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, ωστόσο δεν είχαν κάνει κάποια δήλωση. Είχαν προηγηθεί οι ηχηρές τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Να σημειωθεί πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν είχαν μιλήσει.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με κυβερνητικές επιλογές και σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταψηφίσει τροπολογία για τους μετανάστες, ενώ ακολούθησε τον Φεβρουάριο το «όχι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι αναφορές Μητσοτάκη

Στην αποψινή εκδήλωση είχε αναφερθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας «να θυμίσω, φορώντας και το κομματικό μας καπέλο ότι την Παρασκευή «θα πάμε όλοι Ρηγίλλης», όπως λέει και το σύνθημά μας. Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωσης». Μάλιστα επεσήμανε πως «έχουμε κάνει ένα Συνέδριο για τα 50 μας χρόνια, στο οποίο μιλήσαμε αναλυτικά και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία άντεξε τόσο πολύ στους κλυδωνισμούς της μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή». Προσέθεσε δε «θα είναι μια ωραία, νομίζω, ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο».

Συνεχίζεται το κοινοβουλευτικό pressing

Με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί απόψε και αν θα υπάρξουν απουσίες με… μηνύματα βουλευτών από το γαλάζιο street party. Τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας έρχονται σε μια χρονική στιγμή που έχουν πυκνώσει οι ηχηρές ερωτήσεις βουλευτών για μια σειρά θεμάτων.

Πρόσφατα 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για την «επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη» (θέμα που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους). Είχε προηγηθεί ερώτηση 11 βουλευτών – δεν είναι οι ίδιοι με τους 8 για τα κόκκινα δάνεια και είχε ακολουθήσει απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Ωστόσο χθες ο Γιώργος Βλάχος- που ήταν ένας εκ των έντεκα βουλευτών – επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στην οποία ανέφερε ότι «ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση», ενώ δημιουργήθηκαν και νέα «αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών». Την ίδια στιγμή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος – που επίσης ήταν στους έντεκα – κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών».

Οι …γαλάζιες ζυμώσεις

Ένας κύκλος συναντήσεων υπουργών με βουλευτές είναι σε εξέλιξη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να αντιμετωπιστούν τυχόν παράπονα. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και χθες έγινε ανάλογη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με βουλευτές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αυτή που θα έχει ραντεβού με τους γαλάζιους. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να υπάρξει κλίμα εσωστρέφειας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν τα «ραντεβού»