Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Άξονας ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας Ελλάδας και Ευρώπης ο Έβρος

(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI)

«Ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία - Στόχος να γεφυρώσουμε τις ανισότητες μεταξύ του νότιου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου»

Την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι του Έβρου, που επλήγη πέρυσι με σφοδρότητα από την πύρινη λαίλαπα, έχουν σήμερα κάθε λόγο να είναι πιο αισιόδοξοι, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής,

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα είναι «αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία έγινε με τους τοπικούς φορείς. Σημείωσε δε πως δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση γίνεται στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, γιατί με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει την προτεραιότητα την οποία δίνει στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.

«Στόχος να γεφυρώσουμε τις ανισότητες μεταξύ του νότιου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου»

«Ο λόγος που είμαστε στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη είναι και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία. Είναι αλήθεια ότι το υπόλοιπος Έβρος δεν έχει μπορέσει να ακολουθήσει τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η σύγκλιση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πλαίσιο των μέτρων που εξαγγείλαμε έχουν ειδική μέριμνα για τον κεντρικό και τον βόρειο Έβρο. Στόχος μας αυτές τις ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και βόρειου να μπορέσουμε να τις γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε.

Σημαντική δυναμική της Αλεξανδρούπολης

Ξεκαθάρισε δε πως «αυτό δεν είναι σε βάρος της Αλεξανδρούπολης που ούτως ή άλλως έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική και στην οποία δρομολογούνται ήδη σημαντικά έργα υποδομής που θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στο FSRU, που μπήκε σε λειτουργία πριν από δύο μέρες.

Φυσική πύλη εισόδου για προϊόντα και ενέργεια

Αναδεικνύοντας συνολικά τη σημασία της περιοχής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δείτε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο στον χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται να ανοίξει ένας νέος δίαυλος που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και σκεφτείτε ποια είναι η φυσική πύλη εισόδου για προϊόντα και ενέργεια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Είναι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη, ένας φυσικός άξονας που αναβαθμίζει καθοριστικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά».

Σημείωσε ακόμη πως «κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση και σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα διαμέσου του Έβρου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο».

«Η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις μεταναστευτικές πιέσεις που έχει δεχθεί η περιοχή. Σημείωσε ότι ο Έβρος αποτελεί το ανατολικό σύνορο της Ελλάδος και της Ευρώπης και θύμισε «τις δύσκολες μέρες του Μαρτίου 2020». «Η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική διότι ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική συνολικά της Ε.Ε. για τον τρόπο φύλαξης των συνόρων. Η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων και των θαλάσσιων και των χερσαίων με υποδειγματική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με διαρκή πίεση προς την Ε.Ε. να διασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε» είπε.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μεταναστευτικής κρίσης – «Δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος»

naftemporiki.gr