Για την ετοιμότητα της χώρας μας να απεγκλωβίσει Έλληνες πολίτες από Λίβανο και Ισραήλ, αλλά και για την αντιμετώπιση τυχόν έκρηξης των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στο Μεσανατολικό μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Επίσης, επισήμανε την πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σχετικά με τη φωτιά στην Κόρινθο και εξέφρασε εκ νέου τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης για την απώλεια δύο ανθρώπων.
Σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αφορά στην επανένωση και όχι στην επιστροφή τους.
Για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Ερωτηθείς για τη χθεσινή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Είχαμε μια κλιμάκωση, την οποία προφανώς, όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζουμε και στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ ως προς το δικαίωμα που έχει να ζει με ασφάλεια.
Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε από την πρώτη στιγμή τονίσει ότι βασικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας είναι η αποκλιμάκωση, η προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές. Είναι κάτι το οποίο το έχει τονίσει ο πρωθυπουργός επανειλημμένως, ο υπουργός Εξωτερικών και όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη».
Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την ετοιμότητα της Ελλάδας
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «συνεκλήθη άμεσα υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ και σήμερα θα συνεδριάσει στις 16.30, με βασικά θέματα συζήτησης τα πιθανά σχέδια εκκένωσης των Ελλήνων, απομάκρυνσης των Ελλήνων σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο αίτημα. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί αυτά τα σχέδια, ούτως ώστε να υλοποιηθούν σε περίπτωση που ζητηθεί».
«Θα παρουσιαστούν στο ΚΥΣΕΑ και, όπως αντιλαμβάνεστε, και πολλά άλλα ζητήματα ασφαλείας και πιθανές ασκήσεις επί χάρτου, σε περίπτωση που χρειαστεί μια περαιτέρω διαχείριση περισσότερων μεταναστευτικών ροών, που είναι κάτι που δεν φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να υπάρχει ως πρόβλημα, για να μην δημιουργούμε και περαιτέρω κινδύνους. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.
Για τον ρόλο της Ελλάδας
«Η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική, κάτι που φαίνεται και από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, αν δείτε και αυτές που έκανε στη Νέα Υόρκη και με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, τον κ. Αμπάς. Αλλά ταυτοχρόνως βέβαια, το Ισραήλ είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας, κάτι το οποίο καλλιεργείται και συνεχίζεται και επί των ημερών μας. Βασικό μέλημα, όμως, επαναλαμβάνω, είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει, το οποίο προκαλεί προφανώς φοβερές απώλειες, κυρίως απώλειες ανθρώπων, απώλειες αμάχων και είναι κάτι το οποίο προφανώς πρέπει να τονίζουμε και να προσπαθούμε με τη στάση μας να το δείχνουμε», τόνισε.
Για την πυρκαγιά στην Κορινθία
Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη φωτιά στην Κορινθία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάνω από 5.000 φορές έχουν κληθεί οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, να αντιμετωπίσουν πολύ κρίσιμες εστίες πυρκαγιάς. Είναι λογικό κάποιες εξ αυτών, είναι αναπόφευκτο να είναι πιο σοβαρές και να ξεφεύγουν, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, τη μόνη πολύ μεγάλη την οποία εκλήθη να διαχειριστεί, μέχρι και αυτή της Κορινθίας, φέτος, το Πυροσβεστικό Σώμα, είχαμε άμεση αντίδραση.
Η χώρα μας έχει πολλούς περισσότερους ανθρώπους στη διάθεσή της σε όλο αυτό τον μηχανισμό της αντιπυρικής προστασίας, πολλά περισσότερα μέσα από ό,τι είχε όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, -από 60 έχουν πάει στα 90-, πολύ πιο οργανωμένο σχέδιο πρόληψης, όπως είναι η λειτουργία των drones, αλλά και πολλές άλλες κινήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς», όπως η λογική του καθαρισμού των οικοπέδων».
«Υπάρχουν, όμως, και πυρκαγιές, οι οποίες ξεφεύγουν. Εκεί, λοιπόν, ο στόχος ποιος είναι; Η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να επαναλάβω και πάλι τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τα δικά μου και όλης της κυβέρνησης στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις του «112», δυστυχώς είχαμε αυτές τις απώλειες ανθρώπων που είναι ό,τι πιο οδυνηρό, να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή.
Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες που μας ακούν, να ακούν τα μηνύματα, να ακούν τις οδηγίες των πυροσβεστών και των αστυνομικών, σε τέτοιες περιπτώσεις και από εκεί και πέρα, η προστασία της περιουσίας. Φαίνεται ότι είναι μια φωτιά, η οποία ήταν δύσκολη και ως προς το έδαφος στο οποίο εκδηλώθηκε, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός. Αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ως προς αυτές τις προτεραιότητες που σας είπα και ο στόχος είναι, βέβαια, να έχουμε πλήρη αποκλιμάκωση και στις διάσπαρτες εστίες, οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.