Skip to main content

Ν.Φαραντούρης: Μπορώ να παίξω ενωτικό ρόλο σε ένα κόμμα αλληλοσπαρασσόμενο

INTIME/Γιάννης Λιάκος

Θετικός με τη διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο κ. Φαραντούρης

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος, μίλησε σήμερα ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.

Ο κ. Φαραντούρης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», εξήγησε τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας συγκεκριμένα: «Μέτρησαν πολλά. Δεν ήταν μόνο ένα και μετά από ώριμη σκέψη κατέθεσα, για την ακρίβεια ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου. Σε συναδέλφους σας το προηγούμενο διάστημα που με ρωτούσαν εάν θα ανταποκριθώ στην παρότρυνση φίλων μου και συναδέλφων μου και συνοδοιπόρων μου και στελεχών του κόμματος, είχα απαντήσει ότι θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά πριν προχωρήσω σε ένα τέτοιο βήμα, με αίσθημα ευθύνης, με εγκράτεια και με συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων και για το χώρο μας, αλλά και για μια διαδικασία που θέλω να έχει στοιχεία σοβαρότητας και πολιτικότητα. Και αν θέλετε νομίζω από εκεί ας ξεκινήσουμε. Η διάθεσή μου να δώσω ένα παρόν σε μια διαδικασία που νομίζω αξίζει να έχει και σοβαρότητα και πολιτικότητα και για ένα κόμμα το οποίο αξίζει να πρωταγωνιστήσει καλά ξανά και για τα καλά στο δημόσιο βίο του τόπου. Αυτή είναι η δική μου, αν θέλετε η ανταπόκριση. Και γι’ αυτό ανακοίνωσα και την υποψηφιότητά μου».

«Αυτό που λέγω και το καταλαβαίνετε και εσείς είναι ότι εμείς όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα, και εγώ και εμείς αλλά και τα κόμματά μας, δεν υπάρχουν για χάρη εαυτών. Για εμάς υπάρχουν χάριν της κοινωνίας. Αν έχει κάποια χρησιμότητα ένα κόμμα, είναι για να μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο καταλυτικό στην επίλυση προβλημάτων, στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και ούτω καθεξής. Το ίδιο και τα πρόσωπα. Δεν είμαστε για να αλλάζουμε καρέκλες, ούτε για να απολαμβάνουμε θώκους. Τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα αλλά και τους περισσότερους από όσους βρισκόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν αυτή η προοπτική μας όταν βγήκαμε μπροστά. Δόξα τω Θεώ, 25 χρόνια ένσημα κολλάω από τη δουλειά μου. Αυτό το οποίο λοιπόν πιστεύω προσερχόμενος σε μια τέτοια κορυφαία διαδικασία είναι ότι μπορώ να παίξω κατ’ αρχήν έναν ρόλο ενωτικό μέσα σε ένα κόμμα αλληλοσπαρασσόμενο, για να μην κρύβουμε τα λόγια μας», πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορώ να παίξω ένα ρόλο κεντρομόλο σε ένα κόμμα που έχουν πρυτανεύσει το τελευταίο διάστημα φυγόκεντρες τάσεις. Και θεωρώ ότι η διαδρομή μου τα τελευταία αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, τα τελευταία 25 χρόνια στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, σε θέσεις ευθύνης, στον ιδιωτικό, στο δημόσιο τομέα, στα πανεπιστήμια, στη δικηγορία, σε διεθνείς οργανισμούς, μπορεί να είναι ένας οδοδείκτης για το πώς ένας πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί τον επικεφαλής μιας παράταξης που θέλει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και από αποτελεσματικότητα, να του επιλύει προβλήματα και να τον εκπροσωπεί με αυτοπεποίθηση και όχι με άλλου είδους συναισθήματα», σημείωσε ο Νικόλας Φαραντούρης.

«Ζητώ και επιδιώκω debate»

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φαραντούρης είπε χαρακτηριστικά:  «Ζητώ να τοποθετηθούμε σε ένα δημόσιο διάλογο όσοι και όσες θα είμαστε υποψήφιοι μέχρι τέλους. Το ζητώ και θεωρώ ότι είναι δεν είναι τηλεμαχία. Μου αρέσει ο όρος μια δημόσια συζήτηση, μπορεί να έχει και μια πολιτική αντιπαράθεση. Επαναλαμβάνω το ότι μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τον σχεδιασμό μας και το όραμά μας για το κόμμα, δεν σημαίνει ότι θα μαλώσουμε για το κόμμα. Μπορεί μέσα από αυτόν τον διάλογο μάλιστα να μπολιαστεί και ο καθένας ξεχωριστά με απόψεις και ιδέες και ο κόσμος να γίνει σοφότερος. Όχι λοιπόν, μόνο το αποδέχομαι αλλά το ζητώ ήδη από το ξεκίνημα της κούρσας και νομίζω ότι το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό και από όλους τους συνυποψήφιους».