Skip to main content

Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή 

Σε ετοιμότητα για εκκενώσεις - Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην κυβέρνηση και σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως  υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).  Από την κυβέρνηση έχουν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από το Λίβανο και από το Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί.

Να αναφερθεί εδώ πως ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση του ανέφερε ότι μετά από αίτημα του υπουργού ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο»

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως «καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.  Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Όσον αφορά στις κινήσεις της Αθήνας μετά τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  επεσήμανε  «σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές».

Σημείωσε ακόμα πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα αλλά εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί αυτό σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Αυτά σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί είτε στον Λίβανο είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Αλλά για να μην πάμε πιο γρήγορα από όσο πηγαίνει η κατάσταση, δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιο σχετικό αίτημα».

Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία αυτή τη στιγμή η πληρότητα των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα  βρίσκεται κοντά στο  50%

Ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται η συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα με την Τουρκία και υπενθυμίζεται πως σχετική συζήτηση υπήρξε στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα χθες ο υπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν η συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής να γίνει ακόμη πιο συστηματική.

Οσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει επισημάνει  ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».  Μάλιστα υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».

Ο πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στον Έβρο, όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής, και αναμένεται να αναφερθεί και στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης στην αυριανή  προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής  Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο  υπουργός  Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναφερθεί και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.