Skip to main content

Συναγερμός στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ και σχέδιο ετοιμότητας απομάκρυνσης Ελλήνων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα σενάρια που εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αθήνα για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν και την ανταλλαγή απειλών μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης.

Σήμερα στις 16.30 συγκαλείται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να εξετάσει όλα τα δεδομένα μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, αλλά και στα σενάρια που εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές.

«Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που συνιστά μία κίνηση κλιμάκωσης. Προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές», αν και «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχετικό αίτημα», όπως διευκρίνισε. «Εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Αυτά όλα συλλέγονται και σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί – είτε στον Λίβανο ή σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχετικό αίτημα» πρόσθεσε.

Στο τραπέζι και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, χωρίς αυτήν τη στιγμή να υπάρχει κάποιος κίνδυνος. «Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα» σημείωσε σχετικά.