«Καμπανάκια» έχουν χτυπήσει στην Αθήνα για το μεταναστευτικό, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χθες ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στη διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μιλώντας για «εξελίξεις που προφανώς μας ανησυχούν όλους πάρα πολύ». Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μία χρονική συγκυρία που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πεδίο του μεταναστευτικού πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το επόμενο διάστημα. Σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται στα σωστά επίπεδα ωστόσο «καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο».
Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς από την Αθήνα θέλουν να διατηρηθεί η συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN, όπου υπογράμμισε πως «αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών αρχών». Σημείωσε ακόμα πως «θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας, διότι η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και δεν θέλουμε να αφήσουμε τους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων. Άρα, η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ σημαντική».
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη
Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ επιδιώκεται συντονισμός με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ανησυχία υπάρχει για ένα ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα. Ενδεικτική είναι πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Παράλληλα βέβαια έμφαση δίνεται στην αμυντική θωράκιση της χώρας και μεταξύ άλλων θα συνεχιστεί η επέκτασης του φράχτη ενώ προβλέπεται πρόσληψη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα. Να σημειωθεί πως όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο πρόσφατα ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Μάλιστα υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια». Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη που θα κάνει ο πρωθυπουργός στον Έβρο την Πέμπτη.