Skip to main content

Φάμελλος στο Naftemporiki TV: Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Να γίνει debate των υποψηφίων

Αιχμές του Σωκράτη Φάμελλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Τους λόγους τους οποίους τον οδήγησαν στο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνέντευξή του στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή RUSH HOUR με τους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Παύλο Πανταζόπουλο.

Ερωτηθείς για τι ήταν αυτό που καθόρισε την απόφασή του για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Η επιταχυνόμενη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η απαξίωσή του. Και, όπως είπα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας, η ανάγκη να είμαστε ξανά υπερήφανοι για το κόμμα μας».

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί έχουμε ανάγκη τις καρέκλες, αλλά γιατί είναι αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία. Να έχει μια προοδευτική, αδέσμευτη αντιπολίτευση που να μπορεί να δίνει πρόταση κυβέρνησης απέναντι στη λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη. Αλλά νομίζω ότι αυτό που προέχει, είναι να βρούμε μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει την ενότητα και την σοβαρότητα της επόμενης ημέρας», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι ανάλαβε την ευθύνη για να εκπροσωπήσει αυτή την πρόταση, δηλαδή «να εγγυηθώ την ενότητα, όπως έκανα και έναν χρόνο στη θέση του προέδρου της Κ.Ο.», σημείωσε.

«Ο Κασσελάκης προκάλεσε ανοιχτά τη μομφή»

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι στο συνέδριο διαφώνησε «με την εκλογή νέου προέδρου, όπως είχε προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης», αλλά «σημασία είχε να δουλέψουμε μαζί για να βγει μια κοινή, γιατί αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Εγώ αυτό ζήτησα στο συνέδριο και το επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών. Άρα, έγιναν προσπάθειες. Έγιναν προσπάθειες αποκατάστασης της κατανόησης, της αξιοπιστίας, το να υπάρχει μια φωνή. Δυστυχώς, παραβιάστηκαν οι αποφάσεις του συνεδρίου. Και μετά τις ευρωεκλογές το πράγμα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Προσωπική προβολή, αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές τοποθετήσεις….».

Σημείωσε δε ότι ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε – μετά τις ευρωεκλογές – την προσφυγή στη βάση και «προκάλεσε τη μομφή ανοιχτά». «Είχα ζητήσει πολλές φορές να μη γίνει κάτι τέτοιο, θα ήταν στίγμα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, δεν έγινε αντιληπτό. Δεν ξέρω αν υπήρχε και λάθος πολιτική εκτίμηση, αλλά εμένα δεν με απασχολεί, μ’ενδιαφέρει το κόμμα μας και πώς εξυπηρετούμε την κοινωνία».

«Η συζήτηση για ‘’κουκούλες’’ πληγώνει την αριστερά»

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη περί «κουκούλων», ο κ. Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια συζήτηση που πληγώνει και το κόμμα μας και την ιστορία της αριστεράς. Οι πολίτες μας λένε να σταματήσουμε αυτή την κουβέντα. Η Κεντρική Επιτροπή έχει τοποθετηθεί. Υποστηρίζω απόλυτα ότι τοποθετήσεις τέτοιου είδους δεν έχουν σχέση με την ιστορία μας».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ»

«Βασικό στοιχείο της δικής μου πολιτικής παρουσίας είναι η συνέπεια, δεν μπορώ να αναστείλλω την κριτική που έχω κάνει μέχρι τώρα που είναι πολιτική. Να το ξεκαθαρίσουμε. Έχω κάνει ξεκάθαρη πολιτική κριτική, αλλά ταυτόχρονα έχω σεβαστεί απολύτως και τις δημοκρατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Και αυτό έκανα και το ξέρει ο πρώην πρόεδρος με το που ήρθε την πρώτη ημέρα στη Βουλή», ανάφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα και τις σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Εγώ ήμουν, είμαι θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται. Δεν αναιρώ τη βασική πολιτική μου πεποίθηση για την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανά με κάποιο αποτέλεσμα εκλογών. Αλλά έχω την άποψη ότι θα είναι τελείως διαφορετικό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι σε περίπτωση εκλογής του «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κυβερνητική πρόταση».

Για τις συμμαχίες

Ο κ. Φάμελλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχιών, ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι συμμαχίες χρειάζονται και αξιόπιστα πρόσωπα να τις υπηρετήσουν. Θεωρώ ότι και σε αυτό το πεδίο η δική μου πρόταση ως υποψήφιος πρόεδρος δίνει πλεονεκτήματα, γιατί έχει και την τεχνοκρατική βάση, έχει και την αυτοδιοικητική βάση, καθώς και στην άσκηση υπουργικών καθηκόντων και κοινοβουλευτικού έργου».

Για τις εσωκομματικές εκλογές και το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για τη συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «στόχος μας είναι η μεγάλη συμμετοχή», ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων.