Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βουλή στις 12:00 για το κτηματολόγιο

Φωτ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υπέρ του νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια, έχει δηλώσει προς το παρόν μόνο η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευση

Για το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα μιλήσει το μεσημέρι στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ του νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια, έχει δηλώσει προς το παρόν μόνο η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε 24ωρη βάση και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, που προειδοποιούν για πιθανές μεταμεσονύχτιες κατασχέσεις ακινήτων από funds.

«Με τη διάταξη αυτή, ο φορέας μπορεί να δώσει δυνατότητα 24ωρης ψηφιακής υποβολής ανά πράξη», είπε ο Κώστας Κυρανάκης και πρόσθεσε: «Αν έχουμε καταχρηστικά ενδεχόμενα, αν έχουμε για παράδειγμα κακόβουλες πρακτικές με funds που θέλουν να κάνουν κατασχέσεις την τελευταία στιγμή κλπ, αυτό μπορεί να εξαιρεθεί. Το 24ωρο λειτουργεί πάντοτε υπέρ του πολίτη, διότι τράπεζες, funds, τέτοιου είδους σχήματα, έχουν συγκεκριμένο ωράριο εντός του οποίου λειτουργούν και εκείνοι θα έπρεπε πρωτίστως να διαμαρτύρονται, διότι ένας πολίτης, ο οποίος θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητό του σε τρίτον, ενώ για παράδειγμα ξέρει ότι χρωστάει και ότι πιθανώς κάποιος να διενεργήσει πράξη κατάσχεσης ή κάποια άλλη πράξη προσημείωσης στο ακίνητό του, την ώρα που διαπραγματεύεται μια συναλλαγή με έναν αγοραστή, αυτό λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ των funds. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε θετικοί να ξεκαθαρίσουμε στην υπάρχουσα διάταξη, ότι μπορεί το Κτηματολόγιο με απόφασή του να εισάγει εξαιρέσεις από την 24ωρη λειτουργία, ουσιαστικά εννοώντας τις πράξεις της κατάσχεσης και της προσομοίωσης», ανέφερε.