Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Σύντομα το «panic button» για ανηλίκους

Aris Oikonomou / SOOC

Αυστηροποίηση ποινών για οπλοκατοχή στους νέους - Σχεδόν 20.000 νέες προσλήψεις το 2025 - Σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί

Σύντομα θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «safe youth», μέσω της οποίας, στο πρότυπο του «panic button», οι ανήλικοι θα μπορούν να ενημερώνουν την αστυνομία αν βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα Δευτέρα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μας έχει απασχολήσει η παραβατικότητα ανηλίκων» και τόνισε ότι «συνολικά στις παρεμβάσεις μας έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά». Μίλησε επίσης για στοχευμένες αλλαγές που προβλέπουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους, αλλά και ποινή φυλάκισης σε όσους επαναλαμβάνουν μια αξιόποινη πράξη.

Ανέφερε επίσης ότι μπαίνει τέλος στο μέτρο της απαλλαγής κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. «Ήταν ένα ευνοϊκό μέτρο που φάνηκαν κάποιοι να εκμεταλλεύονται» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά πολυσύνθετο ζήτημα, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές και στα ζητήματα παραμέλησης ανηλίκων.

Μιλώντας για τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους ανηλίκους, έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση και επεσήμανε πως θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα κατά του bullying, είπε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και αυτό το σημείο ανέφερε ότι η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η εφαρμογή «safe youth», ώστε ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν βρίσκεται σε κίνδυνο. «Θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή» επεσήμανε.

Μέση Ανατολή: Σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων αν χρειαστεί

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «μας ανησυχούν οι εξελίξεις» και επανέλαβε ότι πρώτη επιδίωξη της Αθήνας είναι η αποκλιμάκωση πριν γενικευθεί η σύρραξη. Όπως τόνισε, η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές, κάτι που αποτυπώθηκε και στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

«Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε και τόνισε ότι «καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια ταχεία αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο – έναν γενικευμένο πόλεμο».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι η Αθήνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για τους Έλληνες της περιοχής, προσθέτοντας ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης εφόσον χρειαστεί.

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι λαμβάνουν μορφή νομοσχεδίων πολλά από όσα ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Είπε ότι το νέο μεσοπρόθεσμο, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο, θα αποτελέσει τη βάση του προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε, στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μια ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο έχει συγκεκριμένες οροφές δαπανών, που αποσυνδέονται σε έναν βαθμό από την πορεία των εσόδων. «Μας επιτρέπουν για τα επόμενα 4 χρόνια να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «έχουμε έκρηξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που πλαισιώνεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εξάλλου ότι η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Όπως είπε το τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ και σημείωσε ότι το ποσό θα διατεθεί για τη μείωση δημοσίου χρέους. Στάθηκε επίσης στη μείωση των διοδίων στα 2,5 από 2,8 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι θα απαλλάσσονται πολίτες με αναπηρία.

Αναφερόμενος στο δημογραφικό, είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αφορά πρωτίστως τις νέες οικογένειες.

20.000 προσλήψεις σε ΕΣΥ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα εγκριθούν οι νέες προσλήψεις για το 2025. Προανήγγειλε σχεδόν 20.000 προσλήψεις, κάνοντας λόγο για σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συζήτηση με το υπουργείο Άμυνας για να γίνει πιο ελκυστική η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, μιλώντας για ένα «τολμηρό σχέδιο που ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς». «Θα δώσει ανάσα από ένα πρόβλημα που μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης» σημείωσε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας τη δύναμη του χθες, αποτέλεσμα στο σήμερα και ελπίδα για το αύριο».