Skip to main content

Εντείνεται η αισιοδοξία για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

Πηγές από το Φανάρι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δοθεί η άδεια για επαναλειτουργία της Χάλκης, η Σχολή θα αρχίσει να δέχεται σπουδαστές σε δύο χρόνια

Νέα ενθαρρυντικά μηνύματα για πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέπεμψε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και την πολιτική απόφαση θα τη λάβει ο πρόεδρος μας και το υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς κάναμε κάποιες συναντήσεις για να ετοιμάσουμε τον οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να ανοίξει, σε περίπτωση που δοθεί η εντολή να ανοίξει η Σχολή. Επισκεφθήκαμε τη Σχολή και οι συνεργάτες μας συνεχίζουν τις συνομιλίες. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Εμείς έχουμε ετοιμάσει τις εκθέσεις μας για το πώς και σύμφωνα με ποιο νομικό καθεστώς θα ανοίξει, για όλα τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση που δοθεί η εντολή να ανοίξει», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Επιπλέον, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο ορατό μέλλον.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στη μετάβαση διευρυμένης αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για σχετικές συνομιλίες, που αφορούν τεχνικά θέματα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Η ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet φιλοξενεί το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τον πηχυαίο τίτλο «Προετοιμασία για τη Χάλκη» και στον πλάγιο τίτλο θέτει το ερώτημα «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή;». Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σε Dunya, Msn, Yeni Cag.

Σπουδαστές σε δύο χρόνια με το αισιόδοξο σενάριο

Πηγές από το Φανάρι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δοθεί η άδεια για επαναλειτουργία της Χάλκης, η Σχολή θα αρχίσει να δέχεται σπουδαστές σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο. Πέραν από την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ενίσχυσης του ιστορικού κτηρίου, τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η Σχολή θα πρέπει να στελεχωθεί και θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος εισαγωγής, αν θα υπάρξουν άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και ποια εκτός της Θεολογίας, ο τρόπος διορισμού των πρυτανικών αρχών και του διδακτικού-εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής.

Εγκαινιάζοντας τη νέα έδρα της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανέφερε:

«Η προσπάθεια επαναλειτουργίας της Σχολής προχωρεί με ταχείς ρυθμούς. Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε τη σχολή μας, συνομίλησε με τον άγιο καθηγούμενο, ο οποίος ηγούμενος με τους συνεργάτες του μετέβησαν δις εις την ‘Αγκυρα και συνέχισαν τις επαφές και το διάλογό των. Και την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να μεταβεί εις την πρωτεύουσα μία διευρυμένη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια να συνεχίσει το διάλογο, ως προς τα τεχνικάς λεπτομερείας. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συντόμως η επαναλειτουργία της σχολής μας και θα εκπληρωθεί ο ιερός πόθος όλων ημών των καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεομένων με την σχολή, διότι η εντολή προς τους αρμοδίους του υπουργείου Παιδείας προήλθε άνωθεν, από τον εξοχότατο πρόεδρο κύριο Ερντογάν».

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Και κατά τούτο είμεθα πλέον βέβαιοι, ότι ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα της επαναλειτουργίας στη σχολής μας πάντοτε με την χάρη του αγίου Θεού».