Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ για το πρόστιμο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η ΝΔ δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καλούμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόστιμο 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τις νέες ταυτότητες.

Η Αρχή διαπίστωσε πλημμέλειες αναφορικά με την παροχή γενικής ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων, ενώ περαιτέρω έκρινε ότι η απαιτούμενη εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων διενεργήθηκε με καθυστέρηση και παρουσιάζει ελλείψεις.

Για τους λόγους αυτούς επέβαλε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως υπεύθυνο επεξεργασίας,  διοικητικό χρηματικό πρόστιμο για τις ως άνω παραβάσεις, ενώ παράλληλα απηύθυνε στο Υπουργείο εντολή συμμόρφωσης εντός εξαμήνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι « ότι κινείται με πρακτικές περασμένων δεκαετιών, διαλύοντας μόνη της τον μύθο του “επιτελικού κράτους”» και προσθέτει «Καλούμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει να το εξασφαλίσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Από επιτυχία σε επιτυχία πάνε οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών.

Μετά το πρόστιμο 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού, μετά το Υπουργείο Παιδείας και το σκάνδαλο της τηλεκπαίδευσης με τη Cisco, σειρά είχε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διότι διαπίστωσε πλημμέλειες αναφορικά με την παροχή γενικής ενημέρωσης προς τους πολίτες και η απαιτούμενη εκτίμηση αντικτύπου έγινε με καθυστέρηση και ελλείψεις.

Όχι μόνο δεν απάντησαν στον πολίτη που υπέβαλε σχετικό ερώτημα, αλλά επιπλέον ψεύδονται στην Αρχή, υποστηρίζοντας ότι είχαν αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στις αρμόδιες υπηρεσίες – ένα έγγραφο που δεν εμφανίστηκε ποτέ!

Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι κινείται με πρακτικές περασμένων δεκαετιών, διαλύοντας μόνη της τον μύθο του «επιτελικού κράτους». Ούτε επιτελικό είναι, ούτε προστατεύει τους πολίτες, όπως επιβεβαιώνει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Καλούμε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει να το εξασφαλίσει».

Διαβάστε ακόμη

Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει στην έκδοσή τους