Τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συζήτησε με τους ομολόγους του Κωνσταντίνο Κόμπο και Ayman Al Safadi, για την περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Οι κ.κ. Γεραπετρίτης, Κόμπος και Safadi εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή που από τη Γάζα και το Ισραήλ έχει πια επεκταθεί και στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Δυτική Όχθη και στο Λίβανο. Αυτό που επείγει τώρα, συμφώνησαν οι τρεις Υπουργοί, είναι η αποτροπή περαιτέρω διάχυσης της κρίσης, η επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας και ο περιορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας. Για το λόγο αυτό συζητήθηκαν εναλλακτικοί των υφιστάμενων τρόποι διοχέτευσης αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Οι τρεις Υπουργοί επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στα πεδία της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
Συμφώνησαν, τέλος, ότι η επόμενη τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θα λάβει χώρα στις 11 Νοεμβρίου στην Κύπρο.
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Γεραπετρίτης-Al Safadi
Η κρίση στη Μέση Ανατολή κυριάρχησε και στη χωριστή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Al Safadi στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε το νηφάλιο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή και αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες υπογραμμίστηκαν και κατά την επίσκεψη του κ. Safadi στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.
Τετραμερής υπ. Εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας
Στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε σήμερα στη Νέα Υόρκη σε Τετραμερή Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ίβαν Κόντοφ , της Ρουμανίας Λουμινίτα Οντομπέσκου και της Κροατίας Γκρλιτς Ράντμαν.
Επί τάπητος τέθηκε η πρόοδος της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Οι τέσσερις Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή, προκειμένου οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προβούν σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα τις καταστήσουν τελικά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι υπουργοί των βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ συζήτησαν και για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα ενεργειακής διασύνδεσης, καθώς και για την προώθηση των επενδύσεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί τα ενεργειακά δίκτυα ως έργα που εγγυώνται τόσο την οικονομική ανάπτυξη, όσο και την εμπέδωση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών.
Ακολούθησε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο ρόλος της ΕΕ ως παράγοντα εγγύησης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο του άτυπου Γεύματος Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) με θέμα «Η αξιοποίηση της ανταγωνιστικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της σύγκλισης με την ΕΕ».
Στο πλαίσιο του γεύματος αντηλλάγησαν απόψεις για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα μέλη της SEECP που επιθυμούν την ένταξή τους στην Ένωση, δηλαδή στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και τη Μολδαβία.
Ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων. Θα πρέπει, όμως, παράλληλα, τονίστηκε προς όλες τις κατευθύνσεις, οι ενδιαφερόμενες χώρες να επιδείξουν τον απαραίτητο ζήλο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ιδίως στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πάταξης της διαφθοράς και της ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου.
Σημειώνεται ότι η Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) είναι το μόνο σχήμα στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο, και μάλιστα αποκλειστικά με τη χρήση των ονομάτων πρωτευουσών, όχι άλλων συμβόλων. Γενικός Γραμματέας της SEECP εξελέγη πρόσφατα ο Βόσνιος διπλωμάτης Άμερ Καπετάνοβιτς .