Skip to main content

«Ramstein Flag 24»: Τα νατοϊκά κράτη μαζί και η… Τουρκία εκτός

Φώτο αρχείου

Η άσκηση φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των όσων συζήτησαν στη Νέα Υόρκη η Τουρκία λέει όχι στη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24» που θα λάβει χώρα στην Ανδραβίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Τουρκία δεν υπέβαλε αίτημα συμμετοχής όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 27/9.

Αρκετές φορές στο παρελθόν η Τουρκία ακύρωσε τη συμμετοχή της σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις εντός του FIR Αθηνών αρνούμενη να δεχθεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η γειτονική χώρα -που σχεδόν καθημερινά δηλώνει σημαντικός εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- πραγματοποιεί καθημερινά παραβάσεις στο ελληνικό FIR μη καταθέτοντας σχέδιο πτήσης, δεν θα ένιωθε ιδιαίτερα «άνετα» να πετά με τα μαχητικά της αεροσκάφη πάνω από σημεία που εξακολουθεί να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο της άσκησης. Το βίντεο περιλαμβάνει ιδιαίτερους συμβολισμούς όπως η ασπίδα των Λακεδαιμονίων και η φράση «Μολών Λαβέ», αλλά και μαχητικά αεροσκάφη ν απετούν πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο – σημείο ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Η άσκηση

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που φιλοξενεί για πρώτη φορά την άσκηση της Συμμαχίας στην Ευρώπη, θα έχει την ευκαιρία να δει πως επιχειρούν τα μαχητικά αεροσκάφη F35 που θα αποκτήσει σύντομα.

Την Τρίτη 24/09 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου ενημερώθηκε για την προετοιμασία της άσκησης «Ramstein Flag 24» και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό που εμπλέκεται, καθώς και με τα στελέχη των αποστολών που έχουν ήδη αφιχθεί στη Μονάδα.

H «RAMSTEIN FLAG 24» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου με συμμετοχή 12 κρατών και περίπου 140 μαχητικών και άλλων εναέριων μέσων.

Στην άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μεγάλο αριθμό μαχητικών κυρίως Rafale και F-16 Viper.