Skip to main content

Παύλος Πολάκης: Η ιατρική, τα Σφακιά και ο ΣΥΡΙΖΑ – Όλη η πορεία και το βιογραφικό του

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Και με τη «βούλα» υποψήφιος - Κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα - Οι σπουδές, η επαγγελματική πορεία και η παρουσία του στην πολιτική σκηνή

Από τα πλέον δημοφιλή, αλλά και «θορυβώδη» πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης επισημοποίησε σήμερα την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματος, καταθέτοντας τις απαιτούμενες υπογραφές και το πόθεν έσχες του στα αρμόδια όργανα, στην Κουμουνδούρου.

Ο Παύλος Πολάκης είναι γενικός χειρουργός, εντατικολόγος με μακρά πορεία στον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί από το 2012.

Τα φοιτητικά χρόνια και ο συνδικαλισμός

Ο Παύλος Πολάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού – εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1989 και αργότερα, προσχώρησε στις επιτροπές για τη συγκρότηση του μετέπειτα ΝΑΡ.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ήταν πρόεδρος των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με την παράταξη ΑΡΣΙ.

Η εκλογή στα Σφακιά και η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Γιάννη Χιωτάκη.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος με 94%.

Το 2012 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεξέλεγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Στις 17 Ιουλίου 2015 κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ορίστηκε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, θέση που διατήρησε και μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016.

Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς για το κόμμα.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας καθαίρεσε τον Πολάκη από τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με αφορμή σχόλια που έκανε κατά δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζιτών και κατά της ΑΑΔΕ, τα οποία και προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Διαγραφή και επιστροφή

Μετά την παραίτηση Τσίπρα, στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές και ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές τους για αρκετό διάστημα. Ωστόσο στις 25 Ιουλίου 2024, ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Με νέα απόφασή του, στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, ο Στέφανος Κασσελάκης επανένταξε τον βουλευτή Χανίων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά η ρήξη είχε επέλθει. «Δεν είμαι παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν», είχε σχολιάσει. Ακολούθησε μία θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία έθεσε θέμα ηγεσίας και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία στήριξε την πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία.