Skip to main content

Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μπορεί να νικήσει

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Περιέγραψε το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, στον απόηχο του debate των έξι υποψηφίων για την ηγεσία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, κλήθηκε να σχολιάσει αν θα μπορέσει να είναι Δήμαρχος και Πρόεδρος, τόνισε: «Μπορεί κάποιος δήμαρχος να είναι και υποψήφιος πρόεδρος, γιατί ακριβώς το τοπικό συνδέεται με το εθνικό, και το αντίστροφο. Γιατί ενδυναμώνεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Ενδυναμώνεται η διεκδίκηση που έχουμε στην Αθήνα, κόντρα σε μια κυβέρνηση, η οποία συνολικά πιστεύει ότι οι δήμαρχοι δεν είναι πρωταγωνιστές αλλά επαίτες, και αφυδατώνει συνέχεια τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Όταν μπλέξαμε στα μνημόνια και ήρθε η τρόικα, είπε ότι η βασική αιτία που χρεοκόπησε η χώρα ήταν ο πελατειασμός και η διαφθορά και το υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό κράτος. Και πέρασαν πολλά χρόνια, βιώσαμε μνημόνια, χάσαμε μισθούς και συντάξεις, πολλά παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό, και αντί να προχωρήσουμε στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών και στην πραγματική αποκέντρωση, το κράτος έγινε ακόμα περισσότερο υπερσυγκεντρωτικό, τάχα επιτελικό, δημιουργώντας την κατάσταση που όλοι βιώνουμε».

Σχετικά με το τι νέο θα φέρει ο ίδιος αν εκλεγεί, σχολίασε: «Αυτό το οποίο πρεσβεύω είναι ότι το ΕΓΩ τελείωσε,  το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει το Κ κεφαλαίο, θα είναι κίνημα και θα ξαναθυμηθεί ότι οι φίλοι και τα μέλη του πρέπει να έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη και να είναι ο καθένας και η καθεμία ηγέτης στο χώρο παρέμβασής τους στην κοινωνία και στον επαγγελματικό τους χώρο. Αυτό έκανα άλλωστε και στην Αθήνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους που έχουν όλοι χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνη και για αυτό καταφέρνουμε με ομαδική δουλειά να προχωράμε τα πράγματα. Αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιήσω την κοινοβουλευτική ομάδα. Όλοι οι υποψήφιοι μου είναι εξαιρετικοί και συνολικά η κοινοβουλευτική ομάδα.

270.000 πολίτες ήρθαν και ψήφισαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία για να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, και τους ξεχάσαμε. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε αλλά και σε πολύ περισσότερους να αισθάνονται ότι και εκείνοι συμμετέχουν και ότι μπορούν να έχουν παρέμβαση και φωνή, όπου και αν βρίσκονται σε όλη τη χώρα».

Σχετικά με το αν κοιτάει προς τα δεξιά ή τα αριστερά από το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Κοιτάξτε στην Αθήνα, καταφέραμε και πήραμε 56% την δεύτερη Κυριακή ενώ είχαμε πάρει 14% στην πρώτη. Και αυτό δείχνει ότι δημιουργήσαμε μια ατζέντα προόδου, μια ατζέντα με μεγάλες αλλαγές, και πείστηκαν οι πολίτες ότι μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική πρόοδο, να δημιουργήσει πρόοδο στην καθημερινή του ζωή και την στήριξαν. Πέρα από χρώματα και κόμματα. Και αυτή είναι η δική μου η προσέγγιση. Κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες και θέλουμε να έρθουν να μας στηρίξουν. Και πιστεύουμε πραγματικά στην υπέρβαση, πως το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μπορεί να νικήσει. Και αυτό είναι και το δίλημμα. Αν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ και μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει, ή ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη».

Αναφερθείς στον πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση στον δήμο της Αθήνας, σημείωσε: «Οι 10 πληγές του Φαραώ, μόνο ακρίδες δεν εχουν εμφανιστεί. Όλα τα υπολοιπα εχουν εμφανιστεί και με άσχημες διατυπώσεις. Είδα  τον κ. Θεοδωρικακο, σε μια θεσμική του παρέμβαση στο Εμπορικό Επιμελητήριο, να λέει στον κ. Μπακογιάννη “είσαι και θα είσαι ο δήμαρχός μας”. Νομίζω συνολικά ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι απαξιωτική όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν το λέω εγώ, προσέξτε. Το λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που όπως ξέρετε, έχει αυτοδιοικητικά στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ομόφωνα ψηφίσματα που λένε ότι αφυδατώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι θα αναγκαστούν οι δήμοι, αν συνεχίσουμε έτσι, να βάλουν λουκέτο. Δεν πρέπει απλώς να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνηση,  το οποίο παράγει αδικίες για τους πολλούς και υπερκέρδη για πάρα πολύ λίγους. Και αυτή είναι η προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε και στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής».

Σχολιάζοντας το χθεσινό debate, παρατήρησε: «Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συνολικά βγήκε κερδισμένο, διότι είχαμε 3 ώρες ανοιχτό διάλογο. Νομίζω ότι οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, και αυτό είναι καλό συνολικά για τη δημοκρατία και έχει όντως και ιστορικά, διότι όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας. Νομίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε μια φθορά, η οποία είναι δύσκολο να αναστραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασπαράσσεται ενάμιση χρόνο τώρα και η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, έχει ιστορική ευθύνη να σηκώσει ανάστημα και να αποτελέσει μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτό ακριβώς θέλω να κάνω και εγώ».

Τέλος, σχετικά με τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων, σχολίασε: «Εγώ, για παράδειγμα, λέω ότι στο πρόβλημα της κοινωνικής στέγης θα έπρεπε η νόρμα του 10%, που ισχύει σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όταν φτιάχνονται τεράστια κτιριακά συγκροτήματα το 10% να πηγαίνει για την κοινωνική κατοικία και αυτό θα βοηθάει πάρα πολύ τις νέες οικογένειες και τους φοιτητές. Για παράδειγμα, αυτή η ευρωπαϊκή νόρμα ισχύει για την πολύ μεγάλη επένδυση με τα πολύ μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό;

Είναι το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα, της παιδείας και της υγείας. Εγώ πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να τον ενισχύσουμε. Και πρέπει για παράδειγμα η Δ.Ε.Η. να τιμά το Δέλτα, είναι δηλαδή Δημόσια Επιχείρηση, και προτείνω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αντί να μπλέκουμε στα χρώματα των τιμολογίων που έχουν φτάσει να είναι όσα τα χρώματα και του ουράνιου τόξου, η ΔΕΗ για τα επόμενα 2 χρόνια να έχει σταθερά τιμολόγια, να μην είναι kinder έκπληξη ο λογαριασμός, οπότε τον ανοίγουμε. Και να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε τη φθηνή ενέργεια και όλους τους πολίτες. Αυτό ξέρετε, δεν το λέω εγώ αλλά ο κ. Ντράγκι. Γιατί ακόμα και τον κ. Ντράγκι και τη μελέτη του,  τον διαβάζουμε όπως θέλει ο καθένας. Λέει λοιπόν, νούμερο ένα προτεραιότητα για να βοηθήσουμε την Ευρώπη και τους πολίτες της, είναι η φθηνή ενέργεια. Γι’ αυτό και η Δ.Ε.Η. μπορεί να παίξει ένα κεντρικό ρόλο και το ίδιο και να συμβεί και με τις δημόσιες μεταφορές. Γιατί γινόταν μια μάχη για να ιδιωτικοποιηθούν τα τρένα και είδαμε την κατάντια. Πόσο έχουν προχωρήσει – που δεν έχουν – οι υποδομές, πόσο έχει εκσυγχρονιστεί ο σιδηρόδρομος και τελικά αν υπήρξε ασφάλεια ή όχι.»