Ο βουλευτή της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, σχολίασε τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην κυβερνητική παράταξη.
Μιλώντας στον ρ/σ «RealFM», ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα «κόκκινα δάνεια» ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ήταν ανάμεσα στους υπογράφοντες βουλευτές, εξήγησε ότι «εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία μας είχε δύο στόχους, μία προς τα έξω και μία προς τα έσω. Η προς τα έξω ήταν – εντός εισαγωγικών – να ‘’ξυπνήσει’’ η κυβέρνηση και να δει με άλλη ματιά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν».
«Για το συγκεκριμένο θέμα ο νόμος για τον Ηρακλή, υπήρχαν ευεργετικές διατάξεις για τις τράπεζες. Υπήρχαν, όμως, και κάποιες ευεργετικές διατάξεις για τους δανειολήπτες. Τι συνέβη; Οι μεν πρώτες εφαρμόζονται στο 100%. Οι άλλες αγνοούνται. Παραδείγματος χάρη ένας δανειολήπτης δεν γνωρίζει σε ποιο fund έχει πουληθεί το δάνειο του. Προσπαθεί να βρει επαφή να κάνει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εδώ ανοίγω μία παρένθεση για να πω ότι πράγματι 2.500 (σ.σ. ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού) είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ 22.500 έχουν φτάσει τώρα. Αλλά δεν μας είπε ο υπουργός που μας απαντησε ο φίλος μου ο Κωστής Χατζηδάκης ότι από τις 22.500 οι 10.000 αφορούν στους δανειολήπτες. Οι 12.000 αφορούν κυρίως στα ασφαλιστικά Ταμεία. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Κακλαμάνης: «Θέλουμε να έχουμε γνώμη πριν έρθει το νομοσχέδιο στην Βουλή»
«Εμείς λοιπόν αυτό θέλαμε να ενεργοποιήσουμε. Το δεύτερο κομμάτι όχι μόνο οι 10 και πολλοί άλλοι βουλευτές είπαμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία του κοινοβουλίου όπως γίνεται και μεταξύ μας, όχι τώρα, διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις. Εγώ τα έχω ζήσει αυτά από το 1990. Οι υπουργοί φτιάχνουν το νομοσχέδιο τους, οι επιτελάρχες του Μαξίμου το φέρνουν στην Βουλή και έχουν την απαίτηση οι βουλευτές να ανεβαίνουν στο βήμα να το στηρίζουν και μετά να το ψηφίζουμε», τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
«Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να έχουμε γνώμη πριν έρθει το νομοσχέδιο στην Βουλή. Να ενημερωνόμαστε. Να λέμε τις προτάσεις μας, τις αντιπροτάσεις μας και μετά βεβαίως να στηρίζουμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Από χθες λοιπόν στην αίθουσα της Γερουσίας ξεκίνησε η κυρία Κεραμέως πρώτη. Είχε έρθει όλη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές οργανισμών του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε μας ενημέρωσαν για τις μελλούμενες δραστηριότητες του υπουργείου και συναποφασίσαμε ότι όταν θα πρόκειται να έρθει ένα νομοσχέδιο θα μας το παρουσιάζει και οι βουλευτές θα έχουν συμμετοχή στην διαμόρφωσή του. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά θετικό. Πληροφορούμαι ότι θα ακολουθήσουν στη σειρά και άλλοι υπουργοί, Υγείας, η κυρία Ζαχαράκη», συμπλήρωσε.
Κακλαμάνης: «Δεν είμαστε οι 11 – Δεν πρόκειται για ομάδα»
Ερωτηθείς αν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που έχουν τις ίδιες απόψεις ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε: «Δεν είμαστε οι 11. Δεν πρόκειται για ομάδα. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει βουλευτής που να μην έχει την ίδια αγωνία. Τώρα πιο θαρραλέοι βουλευτές εκτιμώ ότι είμαστε καμιά 30αριά. Αλλά δεν είναι θέμα ούτε για τάση, ούτε για ομάδα, ούτε για αντιπολίτευση».
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Παράλληλα για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε ότι «είναι σίγουρο ότι όταν θα παρουσιαστεί η πρόταση του πρωθυπουργού νομίζω ότι θα έχουμε λόγο. Αυτό είναι σίγουρο. Εγώ είμαι θεσμικός δεν θέλω αυτή τη στιγμή να πω το οτιδήποτε. Το θεωρώ πολιτικό unfair για την υπάρχουσα Πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου. Αλλά ότι δεν θα πάμε στο όποιο πρόσωπο προταθεί χωρίς να πούμε την άποψή μας αυτό είναι σίγουρο. Κάποιοι συνάδελφοι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας τον Ιούλιο το είπαν ευθέως στον πρωθυπουργό αυτό το πράγμα».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι «πράγματι υπήρχαν συνάδελφοι που είπαν συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο μας. Τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Αυτό είναι αλήθεια. Σε ό,τι με αφορά δεν είναι αυτή η βασική μου προϋπόθεση».