Skip to main content

Debate ΠΑΣΟΚ: Η «ακτινογραφία» της τηλεμαχίας των «6» – Ποιοι ξεχώρισαν

Ο Γρηγόρης Τσιμογιάννης, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, μιλάει στο κανάλι της «Ν»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή τη διαδικασία σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μεγάλο κέρδος, δήλωσε ο Γρηγόρης Τσιμογιάννης, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής για το debate των «6».

Ο κ. Τσιμογιάννης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε την εικόνα ενός συγκροτημένου κόμματος που μπορεί να διαλέγεται με ανοικτούς όρους, με ισχυρές υποψηφιότητες, με διαφορετικές διαδρομές. «Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα πολιτικό κέρδος που αφενός θα αποτυπωθεί στη συμμετοχή, αλλά και στη δημοσκοπική κάλπη» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «σε αντίστιξη με τις τραγελαφικές καταστάσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε το ΠΑΣΟΚ θα καταλαμβάνει δημοσκοπικά αλλά και με όρους επιρροής τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Σε κάθε περίπτωση, αν το δούμε με όρους τηλεοπτικού προϊόντος, για πρώτη φορά είχε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί δεν είχε παράλληλους μονολόγους, αλλά έναν ζωντανό διάλογο» σημείωσε. Είπε επιπλέον ότι «ως εγχείρημα ήταν ενδιαφέρον και το ΠΑΣΟΚ βάζει το στίγμα για το πώς πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής τα debates».

«Δεν μπορεί να αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής»

Ο κ. Τσιμογιάννης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής μέσα από ένα debate. «Οι υποψήφιοι έχουν μια διαδρομή, έχουν διατυπώσει έναν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο και κρίνονται από το κοινό που θα πάει να ψηφίσει, όχι από όλους τους τηλεθεατές» εξήγησε και πρόσθεσε: «Άρα έχει σημασία να κρίνουμε τους υποψηφίους με βάση τη στρατηγική που έχουν ορίσει οι ίδιοι στα κοινά που ενδιαφέρονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιμογιάννη, όλοι υπηρέτησαν τη στρατηγική τους. «Κάποιοι πέτυχαν καλύτερα την εφαρμογή της στρατηγικής τους και κάποιοι λιγότερο, στα σημεία που εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «νικητής άμεσα δεν μπορεί να αναδειχθεί, μολονότι ο καθένας, στα σημεία που δεν μπόρεσε να είναι πειστικός, ευνοεί κάποιος άλλον συνυποψήφιό του».

Ποιοι ξεχώρισαν

«Νομίζω ότι αυτό που καταγράφεται δημοσκοπικά αποτυπώθηκε κατά κάποιο τρόπο και στη χθεσινή εικόνα, ωστόσο επειδή οι δημοσκοπήσεις σε αυτά τα κοινά έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο λάθους και είναι μια δυναμική διαδικασία» σημείωσε και αναφέρθηκε σε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά:

  • Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο κ. Ανδρουλάκης π.χ. είχε κυρίως να διαχειριστεί το θέμα της εσωκομματικής δημοκρατίας και κατά πόσο διαχειρίστηκε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ. Εκεί δεν μπόρεσε να είναι πολύ πειστικός. Ωστόσο στάθηκε με πλήρη επάρκεια υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο και δεν μπορεί να καταγραφεί στους ηττημένους».
  • Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας ανέφερε ότι «πολύ καλά πήγε και ο κ. Κατρίνης, ο οποίος χωρίς να δείξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν ‘to the point’, μπόρεσε να μιλήσει με συγκεκριμένα παραδείγματα και να είναι κατανοητός».
  • Για την κ. Γιαννακοπούλου, ανέφερε ότι «ο τρόπος που επέλεξε να κινηθεί θα την κατέτασσε στον χώρο των ηττημένων, με την έννοια ότι η ένταση, η επιμονή, μάλλον δεν της προσέδωσαν στοιχεία που θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις».
  • Σε ό,τι αφορά την κ. Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι «υπηρέτησε την επάρκεια και την εικόνα της ως στέλεχος υψηλών προδιαγραφών, όμως το πρόβλημά της είναι το συναισθηματικό χάσμα που έχει με το εκλογικό σώμα που θα πάει να ψηφίσει. Γι’ αυτό κινήθηκε περισσότερο αμυντικά, στο να καταδείξει πώς θα καλύψει αυτό το συναισθηματικό χάσμα».
  • Για τον κ. Γερουλάνο, επεσήμανε ότι «στάθηκε αξιοπρεπώς, είχε μια πολύ καλή εικόνα, έχει μια εμπειρία, υπήρξαν καλές και κακές στιγμές. Δηλαδή, σε κάποια ζητήματα τον είδαμε πολύ ιδεαλιστή ή μη συμβατό με μια ρεαλιστική αντιμετώπιση, παρ’ όλα αυτά όμως στάθηκε ως μια αξιοπρεπής παρουσία».
  • Ως προς τον κ. Δούκα, επεσήμανε ότι «αν και στρατηγικά έκανε σωστές επιλογές, δεν νομίζω ότι μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί. Είχε πολύ άγχος, που έχει σχέση κυρίως με την έλλειψη σωστής προετοιμασίας. Παρά τις κάποιες καλές στιγμές, δεν νομίζω ότι μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του δυναμικού φαβορί».

Ο κ. Τσιμογιάννης επεσήμανε ότι «δεν συζητήθηκαν επί της ουσίας τα θέματα, δεν γίναμε σοφότεροι για κανέναν από τους υποψηφίους», προσθέτοντας πάντως ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα debate».

Δ. Μαύρος (MRB): Ποιος κέρδισε στο debate του ΠΑΣΟΚ – Τι «χάθηκε»

Τα συν και τα πλην του debate των 6 υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ανέλυσε στο Naftemporiki TV ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της MRB.

Το ΠΑΣΟΚ «απέδειξε ότι δεν είναι ένα κόμμα που φύτρωσε, τράβηξε από άλλους χώρους και συγκυριακά έδωσε μία λύση σε μία φάση της ζωής της Ελλάδας. Υπήρχε ευταξία, συζήτηση, υπήρχαν θέσεις», σημείωσε. Ωστόσο πρόσθεσε πως η νέα μορφή με τα 30 δευτερόλεπτα και τα μπρα ντε φερ των υποψηφίων δεν άφησαν χώρο να αναπτυχθούν αρκετά οι θέσεις. «Με το να ξεχειλώσουμε τόσο πολύ τη ζωντάνια του debate, φαγώθηκε χρόνος από τις θέσεις», είπε.

Αναφερόμενος στους υποψηφίους, είπε πως «έχουν πολιτικές πλατφόρμες, όλοι έχουν πρόγραμμα, που διαφέρει στα σημεία και αυτή τη φορά κατόρθωσαν σε όλη την πορεία την προεκλογική να το δείξουν». Παρόλα αυτά, αυτό «κοντράρει με μία ανάγκη που έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ για ψυχική ανάταση στο θυμικό τους, για τη λεγόμενη παράσταση νίκης», εξήγησε.

Όπως είπε ο κ. Μαύρος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ηγετικό ανάστημα έβγαλε ο Χάρης Δούκας. Χθες ωστόσο δεν δόθηκε η δύναμη να υπάρξει θυμική ανάταση από κανέναν.

Πώς τα πήγαν οι 6

Για τις επιδόσεις των υποψηφίων, σημείωσε:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: Έχει προπονηθεί αρκετά, στην πράξη πια. Δεν είναι προϊόν media training. Ήταν τελείως διαφορετικός στο εσωτερικό debate του 2021. Έχει βελτιώσει σημαντικά την εκφορά του λόγου. Είχε μία αδύνατη στιγμή, όταν εκνευρίστηκε. Ήταν ένα στραβοπάτημα.
  • Παύλος Γερουλάνος: Επιβεβαίωσε αυτό που είναι, ότι είναι ένας διαβασμένος, ψαγμένος άνθρωπος, που έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν ξέρω αν βγήκε κερδισμένος, αλλά σίγουρα δεν έχασε.
  • Άννα Διαμαντοπούλου: Είναι αυτό που λέμε φοβάται τον «λεκέ στο πουκάμισο». Αγχώνεται υπερβολικά αν νιώθει ότι δεν είναι άψογη. Φάνηκε η αμηχανία της όταν τη ρώτησαν «εσύ που ήσουν Άννα μου όλα αυτά τα χρόνια;». Προσπάθησε να φτιάξει μία δική της απάντηση, αλλά δεν της βγήκε πολύ καλά. Δεν ήταν πάντως ηττημένη.
  • Χάρης Δούκας: Αιφνιδιάστηκε από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη φορολόγηση των τραπεζών και για τα 12 μίλια. Στην πορεία το διόρθωσε. Ίσως είχε το καλύτερο κλείσιμο όλων. Αλλά ήταν πια 00:15.
  • Μιχάλης Κατρίνης: Ήταν καλύτερος των προσδοκιών. Έδειξε και αυτός ότι ήταν προπονημένος.
  • Νάντια Γιαννακοπούλου: Είναι «Μπουμπουλίνα», δεν μασάει τα λόγια της, είναι πιο «αντισυστημική» εκ των υποψηφίων, είναι της άποψης θα τα πούμε όλα εδώ και τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Debate: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Νάντια Γιαννακοπούλου στη «Ν»: Νικητής το ΠΑΣΟΚ από το χθεσινό debate

Δ. Μαύρος (MRB): Ποιος κέρδισε στο debate του ΠΑΣΟΚ – Τι «χάθηκε»