«Μέσα σε ένα χάος – και στα νότια σύνορα μας, και στα βόρεια, με την εισβολή της Ρωσίας – το ότι έχουν οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, κατορθώσει να πλέουν σε ηρεμότερα ύδατα, χωρίς να έχουμε την αυταπάτη ότι λύθηκαν τα προβλήματα, είναι νομίζω ιδιαίτερα θετικό και νομίζω ότι αυτή η συνάντηση που θα γίνει στην Νέα Υόρκη δεν θα έχει κάποιες εκπλήξεις δυσάρεστες», δήλωσε ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της Ε.Ε, στην εκπομπή “Rush Hour” της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, με την Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Είναι μια συνάντηση ρουτίνας και με αυτή την έννοια είναι μια επιτυχία και των δύο πλευρών», σημείωσε.
Όταν ερωτήθηκε για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας και την εξωτερική της πολιτική, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι: «Η Τουρκία επιδιώκει, αυτά που επιδιώκει ήδη από την δεκαετία του ’70. Ακόμα και πριν γίνει η εισβολή στη Κύπρο, ξέραμε πολύ καλά ποιες είναι οι βαθύτερες επιθυμίες, επιδιώξεις της Τουρκίας. Αυτό όμως όλο εξελίσσεται σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο το οποίο μεταλλάσσεται» επισήμανε ο κ. Κούρκουλας.
Και συνέχισε:
«Η Τουρκία μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν από τους βασικότερους συμμάχους και φίλους του Ισραήλ. Σήμερα προσπαθεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου που αντιτίθεται στο Ισραήλ. Όλες αυτές οι αλλαγές και όλη η τεράστια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που είδαμε τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί ένα καινούριο πλαίσιο το οποίο είναι ασταθές, διότι είναι ασταθής η διεθνής κοινότητα σήμερα.
Η Τουρκία ναι μεν θέλει να διατηρήσει κάποιες σχετικά καλές σχέσεις με την Δύση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρώπη, αλλά κυρίως διεκδικεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον μουσουλμανικό κόσμο και εν μέρει έχει επιτύχει να δημιουργήσει συμμάχους στον κόσμο που αντιτίθεται στο Ισραήλ. Από την άλλη, η εχθρότητα Ισραήλ-Τουρκίας φτάνει σε πολύ υψηλά σημεία και αυτό βεβαίως δημιουργεί πρόβλημα και στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Για το Κυπριακό
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στην Ε.Ε, δήλωσε ότι η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
«Η Τουρκία όσο περνάει ο χρόνος, σκληραίνει την γραμμή της και τις απαιτήσεις της. Είναι λοιπόν μια ιστορική σύγκρουση, δεν θα έλεγα σαν την Μέση Ανατολή, αλλά εν πάση περιπτώσει κοντεύει σε διάρκεια χρόνου… Η πολιτική της Τουρκίας για προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως πολιτικής οντότητας, είναι μια πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Τουρκία. Δεν με εκπλήσσει», ανέφερε ο κύριος Κούρκουλας.