Skip to main content

Φρεγάτες Belharra: Θωρακίζοντας με νέες αποτρεπτικές δυνατότητες Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Τα όπλα, οι δυνατότητες και η επόμενη σελίδα στο Πολεμικό Ναυτικό

Με την απόκτηση των τεσσάρων -πλέον- φρεγατών Belharra, των στρατηγικών αυτών πλοίων, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν σελίδα στο πλαίσιο της υλποίησης της «Ατζέντας 2030».

Μετά το εξοπλιστικό άλμα του ΠΝ, με την απόκτηση των τριών ισχυρών ηλεκτρονικών υπερόπλων αλλά και με την +1 FDI, όπως ανακοίνωσε από τα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΦΟΡΜΙΩΝ» αλλά και η τέταρτη που θα αποκτήσει ο ελληνικός στόλος θα φέρουν υπερσύγχρονα όπλα και τεχνολογίες που θα παρέχουν νέες δυνατότητες.

Θα αντιμετωπίζουν εναέριες απειλές, απειλές επιφανείας αλλά και υποθαλάσσιες.

Οι φρεγάτες θα φέρουν τον στρατηγικό πύραυλο SCALP NAVAL, ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο «cruise» που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων, με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Τα όπλα

Οι φρεγάτες FDI, με εκτόπισμα 4,500 τόνους, -ενώ οι τύπου ΜΕΚΟ περίπου 3,500 τόνους- μήκος 122 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους και πλήρωμα 120 άτομα. 

Η φρεγάτα «F-601 ΚΙΜΩΝ» θα διαθέτει 32 κελιά για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πύραυλοι επιφανειας Exocet MM40 block 3c, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.

Ενώ «F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ» και «F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ», αλλά και η 4η FDI θα διαθέτουν 24-28 κελιά για Aster 30 με εμβέλεια σε ύψος 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση 120 χιλιόμετρα, πυροβόλο OTO Melara 76, 8 πύραυλοι επιφανειας Exocet MM40 block 3c με εμβέλεια περίπου 76 χιλιόμετρα, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και τορπίλες Mu-90.

Όλες οι φρεγάτες θα διαθέτουν το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων με απόλυτη ευκρίνεια, σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων και παρεμβολών, σόναρ κήτους Kingclip και συρόμενο CAPTAS-4 καθώς και σύστημα μάχης SETIS.

Επιπλέον θα φέρουν ένα ελικόπτερο ΝΗ90 περίπου 10 τόνων και UAV (Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος), 700 κιλά και μπορούν να επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 3,500 ώρες εν πλω τον χρόνο.

Το εξοπλιστικό «πακέτο»

Όπως ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ, με το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών «Belh@rra», με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων «Ρουσσέν», αλλά και των υποβρυχίων μας (τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα), με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών «Island» (τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον Στόλο μας), με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και της συνέχιση της νέας φρεγάτας «Constellation», με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων, με τη δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο, με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων, θα δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα.

Άλλωστε όπως υπογραμμίζει ο ΥΕΘΑ, η χώρα μας δεν προκαλεί ούτε κάνει «επίδειξη δύναμης». Μεσεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν αποδέχεται όμως οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα επιβολής τετελεσμένων.

Η Ελλάδα καθιστά σαφές στην πράξη ότι ουδεμία σχέση έχει με «failed states» τα οποία γίνονται βορά στις επεκτατικές διαθέσεις γειτονικών κρατών που παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία τους. Και ότι με αποφασιστικότητα και εθνική ομοψυχία, θα συνεχίσει να προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με συνέπεια και προσήλωση στις αξίες που την καθοδηγούν διαχρονικά.