Skip to main content

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – Μ. Σαλμάς μία μέρα μετά την αποπομπή: Νέος πόλεμος δηλώσεων

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Π. Μαρινάκης: Η διαχείριση της περίπτωσης Σαλμά δεν έχει σχέση με τους άλλους βουλευτές που ασκούν κριτική - Απορρίπτει η Μ. Συρεγγέλα τα περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Μύδρους κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Μάριος Σαλμάς μία ημέρα μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και από το κόμμα, τροφοδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ξεκαθάρισε πως δεν θα παραδώσει την έδρα του και απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του «ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θέλησε να διαχωρίσει την περίπτωση του Μάριου Σαλμά από το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση η συμπεριφορά και η διαχείριση της περίπτωσης Σαλμά, με τους άλλους βουλευτές που ασκούν κριτική.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί στον Ant1, ο διαγραφείς βουλευτής επέμεινε πως «κανένας δεν γνωρίζει» τους ακριβείς λόγους της αποπομπής του, «ούτε η Επιτροπή Δεοντολογίας που με κάλεσε να δώσω εξηγήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην περίπτωσή μου διαγράφηκα για τις απόψεις μου», υποστήριξε, τονίζοντας πως, «το άρθρο 60 αναφέρει πως: ο βουλευτής έχει απεριόριστη ελευθερία λόγου και κρίσης».

Ο επίμαχος διάλογος με τον πρωθυπουργό στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής παρέπεμψε στον έντονο διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές. «25 χρόνια δεν έδωσα μία αφορμή, δεν έφερα στην παράταξή μου αντίρρηση σε ένα νομοσχέδιο. Ούτε τώρα έδωσα αφορμή για να συμβεί αυτό. Απλά μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. για να μεριμνήσουμε γιατί ο κόσμος μας γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές – είπα την προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι μία αναστρέψιμη- μπροστά στον Πρωθυπουργό» εξήγησε και σχολίασε: «Όλοι υπηρετούμε την παράταξη. Όποιος έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης, κάνει λάθος».

Αναφέρθηκε δε στη στιχομυθία που είχε με τον πρωθυπουργό: «Του είπα: είναι ωραίο να λες ότι πάμε μπροστά, αλλά όταν πας μπροστά, πρέπει να ξέρεις με ποιον πολιτικό μπούσουλα πας. Π.χ. όταν αποφασίζεις σε ποιους θα δώσεις τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τις έδωσες στους λίγους, όχι στους πολλούς. Ωραία λέτε να φορολογήσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, να ελέγξουμε τα υπερκέρδη. Τι σημαίνει υπερκέρδη; Γιατί έγκαιρα δεν πήρες μέτρα να το προλάβεις; Δεν είναι όλα εισαγόμενα. Μου απάντησε: ‘Δεν δέχομαι υπονοούμενα ότι υπηρετώ τους λίγους, αν ήμασταν με τους λίγους, δεν θα είχαμε πάρει 41%».

«Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό ‘έσπασε’ σε μία στιγμή»

Ο βουλευτής μίλησε για τη στιγμή που χάλασε, όπως είπε, η «χημεία» του με τον κ. Μητσοτάκης. «Η χημεία μου με τον πρωθυπουργό ‘έσπασε’ σε μία στιγμή. Όταν τον είδα χαμογελαστό στην τηλεόραση να υποδεικνύει στους βουλευτές αποχή από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν απάντησε ποτέ όταν τον ρώτησα ποιος σου είπε να προτείνεις αποχή;».

Π. Μαρινάκης: Στη Ν.Δ. δεν έχουμε μάθει τις κατηγορίες να τις απευθύνουμε σε τηλεδικαστήρια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως ο Μάριος Σαλμάς διεγράφη από τη Ν.Δ. «γιατί αναπαρήγαγε μια σειρά από συκοφαντίες, μια σειρά από κατηγορίες στα κανάλια, ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που κατέθεσε κάποια πράγματα πολύ σοβαρά, χωρίς να διαβιβάζει αυτές τις καταγγελίες στον μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο που είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας, δηλαδή στη Δικαιοσύνη».

Μιλώντας στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «είναι δεδομένο ότι ο καθένας, είτε είναι βουλευτής, είτε υπουργός, είτε ο οποιοσδήποτε ασχέτως αν ανήκει σε μια παράταξη, έχει τη δυνατότητα αν κάτι θεωρεί ότι δεν γίνεται σωστά να το καταγγείλει και δημοσίως» προσθέτοντας ότι ο κ. Σαλμάς το έκανε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπογράμμισε ότι ο διαγραφείς βουλευτής απηύθυνε μετά από περίπου δύο εβδομάδες μία ερώτηση, όπως προβλεπόταν, στην αρμόδια υπουργό κ. Μενδώνη, η οποία δύο ημέρες μετά στη Βουλή απάντησε με αναλυτικά στοιχεία.

«Ρωτήθηκε ο κ. Σαλμάς εκείνη την ημέρα αν θέλει να επανέλθει. Δεν επανήλθε. Λίγες ημέρες μετά, ζήτησε και τα σχετικά έγγραφα από την κ. Μενδώνη, τον Ιούλιο που μας πέρασε, και του απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα. Και σημειώνω ότι για την υπόθεση για την οποία μιλάμε, τα περιβόητα κυλικεία, όπου έγινε ο διαγωνισμός μπήκαν πολύ αυστηρά κριτήρια συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, έχουν γίνει σχετικές προδικαστικές και λοιπές προσφυγές στη Διοικητική Δικαιοσύνη, απερρίφθησαν όλες, άρα και ως προς στο διοικητικό σκέλος έχει κλείσει η υπόθεση» είπε ο κ. Μαρινάκης.

«Με λίγα λόγια η διαγραφή έχει να κάνει με μια συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με αυτά τα οποία προβλέπονται στη Ν.Δ.. Στη Ν.Δ. δεν έχουμε μάθει τις κατηγορίες να τις απευθύνουμε σε τηλεδικαστήρια και μάλιστα όταν αυτή η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη αρχίζει και γίνεται περίεργη. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος» συνέχισε.

Μ. Συρεγγέλα: Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραμματέας της Π.Ε. της Ν,Δ, και βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Μαρία Συρεγγέλα, χαρακτήρισε αντισυναδελφική τη συμπεροφορά του κ. Σαλμά, τονίζοντας ότι «δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Συρεγγέλα παρατήρησε πως σαφώς και πρέπει να υπάρχει κριτική και πως αυτός είναι ο ρόλος των βουλευτών ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, η κριτική του κ. Σαλμά δεν ήταν καλοπροαίρετη και επιχειρηματολόγησε λέγοντας: «Ο κ. Σαλμάς είχε κάνει ερώτηση στην κυρία Μενδώνη στις 25 Ιουνίου και είχε πάρει απάντηση, ενώ λίγες μέρες μετά, πήρε και τα έγγραφα που ζήτησε. Μάλιστα στην ερώτηση δεν επανήλθε με δευτερολογία, λέγοντας ότι έχει καλυφθεί». «Είναι άλλο πράγμα ο συνταγματικός ρόλος των βουλευτών και άλλο πράγμα να βγαίνουμε στα κανάλια, και να κατηγορούμε, μια συνάδελφο» συνέχισε.

Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα λέγοντας ότι «η Ν.Δ. όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Αριστεράς, της Δεξιάς και του Κέντρου. Η Ν.Δ. είναι με το λαό και σε καμία περίπτωση δεν είναι με την ελίτ. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα των πολλών. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε αυτήν, αλλά το πλεονέκτημα μας είναι ότι όταν θα βγούμε από μια αίθουσα συνεδριάσεων αυτές οι απόψεις, ακόμα κι αν είναι διαφορετικές, θα μας ενώσουν».