Skip to main content

Debate ΠΑΣΟΚ: Η ώρα της τηλεμαχίας – Ο διαδραστικός χαρακτήρας και το στοίχημα των 6 υποψηφίων

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι ώρα ξεκινά το debate και πού θα μεταδοθεί - Το χωροταξικό, οι θεματικές ενότητες και οι κανόνες της διαδικασίας

Στο σημερινό debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στρέφονται οι πολιτικοί προβολείς, καθώς απομένουν 12 ημέρες για τις εσωκομματικές κάλπες.

Τις περασμένες ημέρες οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης χάραξαν προσεκτικά την στρατηγική τους και εμφανίζονται έτοιμοι να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ξεδιπλώνοντας τις θέσεις και παρουσιάζοντας το όραμά τους για το μέλλον του Κινήματος.

Το στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία μέσα από τη σημερινή τηλεμαχία, που μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη προσέλευση στις κάλπες. Άλλωστε η αισιοδοξία από τη δημοσκοπική άνοδο σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν προσδοκίες για ενισχυμένη συμμετοχή και κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των υποψηφίων αποτελεί η επάνοδος του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά.

Σε ό,τι αφορά τους έξι διεκδικητές της ηγεσίας, στόχος όλων είναι να κερδίσουν τις εντυπώσεις, να αναδείξουν τα δυνατά τους σημεία αλλά και τα αδύναμα σημεία των ανθυποψηφίων τους στην τελική ευθεία για την αναμέτρησης της 6ης Οκτωβρίου.

Τι ώρα ξεκινά το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 21.00, θα διαρκέσει 2,5 ώρες και θα μεταδοθεί από το Ertnews και το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το χωροταξικό

Τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ θα «ανακρίνουν» οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου θα βρίσκονται στα αριστερά των δύο δημοσιογράφων και στα δεξιά τους θα είναι ο Χάρης Δούκας, η η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Οι 6 θεματικές ενότητες του debate

Ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε 6 θεματικές ενότητες:

  • Οικονομία ανάπτυξη
  • Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό
  • Εξωτερική πολιτική, άμυνα, Ε.Ε.
  • Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση
  • Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση
  • ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Οι όροι και η διαδικασία της τηλεμαχίας

Για την κάθε θεματική ενότητα, οι δημοσιογράφοι θα ρωτούν τους υποψηφίους εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α θα πρέπει να απαντήσει εντός 90 δευτερολέπτων.

Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα πέντε φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Μάλιστα μέσα από τις οκτώ κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο studio της δημόσιας τηλεόρασης όπου θα διεξαχθεί το debate, το τηλεοπτικό κοινό θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει τις αντιδράσεις όλων των υποψηφίων.

Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής:

  • 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση.
  • Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο.
  • Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.
  • Στους δύο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα / απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

naftemporiki.gr