Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Κλειδί» η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το Κυπριακό

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, εν αναμονή της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να αναζωογονήσουν τις συνομιλίες στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Νέα Υόρκη, εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διάλογος χωρίς αυταπάτες, καμία υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», έμφαση στη θετική ατζέντα: Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται η στόχευση του Μαξίμου εν αναμονή του αυριανού ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, οι οποίοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, θα έχουν συζητήσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Διάθεση για αποκλιμάκωση»

«Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να μετριάσουμε πραγματικά τις συνέπειες των διαφορών μας και να δημιουργήσουμε κάποιους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης σε υπουργικό επίπεδο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις που επικαλείται το Reuters.

«Θα μπορούσα να πω εν ολίγοις ότι η σχέση μας τώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχουμε εδραιώσει κάποια αμοιβαία ειλικρίνεια στα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό παραμένει «ανυπόφορη», αλλά ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. «Προφανώς, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρέχει σαφώς ένα γόνιμο έδαφος γι’ αυτό», είπε.

Τριμερής με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι προγραμματισμένο για τις 11.40 (ώρα Νέας Υόρκης –  18.40 ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Καλίφα.

Στις 13.10 (ώρα Νέας Υόρκης) ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour, ενώ στις 14.00 θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.

Τέλος στις 18.00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το Κυπριακό, οι «κόκκινες γραμμές» και η στόχευση της Αθήνας 

Βράβευση K. Μητσοτάκη από το Atlantic Council: «Το βραβείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες»