Τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά και από το Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο κ. Μάριος Σαλμάς».
Είχε προηγηθεί και η τυπική πράξη της διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, την οποία ο διαγραφείς βουλευτής υποδέχθηκε με αιχηρές δηλώσεις, βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.
Διά συνοπτικών διαδικασιών
Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος για τη διαγραφή του ήταν ομόφωνη. Η δε συνεδρίαση ήταν εντελώς τυπική και διήρκεσε μόλις 1 με 1,5 λεπτό – αφού η εισήγηση του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη και δεν άφηνε περιθώρια για άλλο αποτέλεσμα. Ο ίδιος δήλωσε πως η εξέλιξη τον τιμά.
«Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησα για την προστασία των περιουσιών από τα κόκκινα δάνεια, αν με διαγράφει γιατί αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα, αν με διαγράφει γιατί του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, αν με διαγράφει γιατί του είπα ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πολλούς, είναι τιμή μου», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, τότε είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνέχισε:
«Αν με διαγράφει γιατί ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, τότε να θυμίσω ότι ο έλεγχος των υπουργών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του βουλευτή».
Πώς φτάσαμε στη διαγραφή
Αν και η απόφαση ελήφθη ημέρα Σάββατο, με τον πρωθυπουργό να είναι στη Νέα Υόρκη, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τους τελευταίους μήνες μια σειρά τοποθετήσεων του βουλευτή είχαν πυροδοτήσει την έντονη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών κατέστη εμφανής αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Ο κ. Σαλμάς είχε στείλει επιστολή στον κ. Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος» όπως ανέφερε.
Στη συνεδρίαση της ΚΟ τον Ιούνιο μάλιστα είχε σχολιάσει πως απαιτούνται από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».
Οι καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς
Ο κ. Σαλμάς ήταν μεταξύ των 11 γαλάζιων ανταρτών που κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας ότι λύνεται το πρόβλημα για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες, με τις περιουσίες των ανθρώπων να μένουν απροστάτευτες. Είχε μάλιστα αφήσει αιχμές κατά του υπουργού, σχολιάζοντας δηκτικά: «Πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη».
Δεν ήταν όμως τόσο η κόντρα αυτή που οδήγησε στη διαγραφή όσο η επιμονή του να επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο την καταγγελία για φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας ανάθεση για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με έμμεσα πυρά κατά της Λίνας Μενδώνη.
Π. Μαρινάκης: Συνέχισε τις συκοφαντικές διατυπώσεις
«Ο κ. Σαλμάς κάνει μια προσπάθεια μετά την αυτονόητη και ομόφωνη απόφαση διαγραφής του, να καταστήσει τον εαυτό του ως θύμα ή ως ήρωα των κόκκινων δανείων. Η ίδια η πραγματικότητα αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις του πρώην πλέον βουλευτή της Ν.Δ.» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τόνισε επίσης ότι «διεγράφη γιατί σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές της Ν.Δ., σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην παράταξη και με ό,τι προβλέπει η λειτουργία της Κ.Ο. της Ν.Δ., συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις, τη στιγμή που είχε κάνει σχετική ερώτηση στις 25 Ιουνίου».