Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: «Διαχειρίσιμη η κατάσταση στο μεταναστευτικό – Δεν αποκλείω αύξηση, εάν υπάρξει έκρηξη στον Λίβανο»

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω Λιβάνου, άφησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιώτοπουλος, κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «γενικά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, όμως δε μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Αν τις επόμενες μέρες υπάρχει μια έκρηξη στο Λίβανο, δε μπορώ να αποκλείσω μια δραματική αύξηση από εκεί», ενώ παρουσίασε και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αύξηση της τάξης του 60% συνολικά των μεταναστευτικών ροών για το πρώτο οκτάμηνο του 2024 (Ιανουάριο έως Αύγουστο).

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «το τελευταίο διάσημα έχουμε αυξήσεις από τη Βόρειο Αφρική. Πέρυσι 77 (παράτυποι μετανάστες) είχαν αφίχθη και φέτος περί τους 2800, δραματική αύξηση στη ροή μέσω της συγκεκριμένης οδού. Ωστόσο δε συνιστά κρίση, είναι απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ενημέρωσε το σώμα πως οι δομές στο Νότιο Αιγαίο, όπως στην Κω και τη Λέρο παρουσιάζουν πληρότητα και αποφορτίζονται με σταδιακή απομάκρυνση κάποιων προς την ενδοχώρα.

Για το ναυάγιο στη Σάμο: «Αυτή την ώρα το Λιμενικό σώζει ζωές»

Με αφορμή το ναυάγιο στη Σάμο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επαναβεβαίωσε ότι αυτό που κάνει το Λιμενικό είναι να σώζει κάθε άνθρωπο στη θάλασσα, για να συμπληρώσει ότι «αυτήν την ώρα αυτό γίνεται στη Σάμο».