Βλέπουμε συχνά σε ταινίες και σειρές να μεταφράζεται το spin doctor ως «υπεύθυνος Τύπου» ή «σύμβουλος επικοινωνίας». Αλλά ο όρος δεν αναφέρεται σε έναν απλό εκπρόσωπο ή επικοινωνιολόγο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ειδικών αποστολών. Είναι αυτός που αναλαμβάνει να διασφαλίσει ότι η κοινή γνώμη θα ερμηνεύσει ένα γεγονός, μία δήλωση ή απόφαση από συγκεκριμένη οπτική γωνία – αυτή που μας συμφέρει.
Ο Κώστας Λαλιώτης ήταν ίσως ο κορυφαίος spin doctor της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ένας πραγματικός μετρ της πολιτικής επικοινωνίας που οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες νίκες. Τα τελευταία χρόνια είχαμε τον Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, που οδήγησε σε διαδοχικούς εκλογικούς θριάμβους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και ύστερα από τεράστια σκάνδαλα και τραγωδίες, όπως τα Τέμπη (και το επακόλουθο μπάζωμα) ή η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Πώς είναι δυνατόν όχι απλά επιβιώνεις αλλά να είσαι με άνεση στην πρώτη θέση ύστερα από τέτοιες καταστάσεις; Τα χάλια της αντιπολίτευσης είναι η μισή απάντηση. Ο spin doctor έχει στη «συνταγή» του την άλλη μισή.
Αλλά ο Γκρίνμπεργκ έχει αποχωρήσει από τον Ιούνιο. Και έκτοτε η ΝΔ, ενώ θα μπορούσε να παρακολουθεί με ποπ κορν τις σχεδόν κωμικο-τραγικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πιο “κομψά” συντροφικά μαχαιρώματα στο ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε δημοσκοπική κατρακύλα και διαρκή αναταραχή.
Η ανταρσία των 11 για τα κόκκινα δάνεια και η διαγραφή Σαλμά (θα επικυρωθεί σήμερα από την Επιτροπή) είναι ενδεικτική. Αν και εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη, δεν «πέρασε» στην κοινή γνώμη όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός. Όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου έλεγε πως δουλειά των βουλευτών είναι να ελέγχουν το έργο της κυβέρνησης και να κάνουν ερωτήσεις στους υπουργούς, είναι δύσκολο να εξηγήσεις γιατί φεύγει κάποιος για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Βέβαια η ανταρσία Σαλμά δεν ήταν μία, αλλά επαναλαμβανόμενη, βάζοντας στο στόχαστρο 3 υπουργούς. Στον τρίτο… κάηκε.
Το Μαξίμου λοιπόν αναζητά εναγωνίως το τελευταίο διάστημα τον νέο spin doctor, δοκιμάζοντας διάφορες «συνταγές». Φήμες που θελουν κάποιους να φωνάζουν “Στάνλεϊ γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα”, ελέγχονται ως αβάσιμες.
Το πόθεν έσχες και η…Μεγάλη Τρίτη
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαν να ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έψαχναν ποιος κάνει μπούλινγκ σε ποιον και ποιος έχει περισσότερα άπλυτα για να βγουν στη φόρα. Την προσοχή από τις αλληλοκαταγγελίες και τα «ξεμαλλιάσματα» των τρολς στα social media θα μπορούσε να αποσπάσει μόνο μία σοβαρή εξέλιξη, όπως μία νέα υποψηφιότητα. Ίσως και αύριο ανακοινωθεί αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, που θα έχει απέναντί του τουλάχιστον τον Παύλο Πολάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη – όλους με δημοσιευμένα τα πόθεν έσχες.
Το τελευταίο αυτό δεδομένο έχει πυροδοτήσει την έκρηξη των «κασσελίστας», καθώς θεωρούν «φωτογραφικό» τον συγκεκριμένο όρο για τους υποψηφίους και σχολιάζουν ειρωνικά πως «σε λίγο μπορεί να βρουν και άλλον όρο, για να αποτρέψουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, όπως το… χτένισμα». Να τους θυμίσουμε μόνο τι έλεγε ο ίδιος περί καθαρότητας και διαφάνειας όταν μας παρουσιάστηκε πριν από έναν χρόνο, όπως και το ποιος ήταν εκείνος που τροφοδοτούσε το lifestyle αντί να εστιάζει στην ουσία.
Η Τρίτη πάντως είναι μεγάλη μέρα. 24 Σεπτεμβρίου είχε γίνει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών που ανέδειξαν νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη. Οπότε θα μπορούσε και ο ίδιος, πέρα από τον Σωκράτη Φάμελλο, να θελήσει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του τη συγκεκριμένη ημέρα,
Μία ημέρα που κατά τα άλλα είναι αφιερωμένη… στο ΠΑΣΟΚ.
Το debate στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα αρχίσει στις 21:00 και η μάχη προβλέπεται σκληρή. Μαθημένος στα debate ο Ανδρουλάκης, ετοιμόλογη και με μεστό λόγο η Διαμαντοπούλου, μετρημένος και έμπειρος ο Γερουλάνος, μαχητική η Γιαννακοπούλου, με υψηλές προσδοκίες ο Δούκας, οπλισμένος από τις μάχες της Βουλής ο Κατρίνης. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Περισσότερο περιμένουμε να δούμε ποιος θα κάνει την έκπληξη.
Στο ταμπλό της Αθήνας ένας φίλος από τα παλιά
Για να μην μείνουμε μόνο στα της πολιτικής. Ντεμπούτο κάνει σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία επιστρέφει στην ελληνική αγορά έπειτα από ένα «κενό» 11 ολόκληρων ετών. Οι μετοχές της κυπριακής τράπεζας είχαν διαγραφεί από το ταμπλό του Χ.Α. την άνοιξη του 2013, εν μέσω της κορύφωσης της ελληνικής και της κυπριακής οικονομικής κρίσης.
Από τότε, όμως, έχει μπει αρκετό νερό στο αυλάκι και η Τρ. Κύπρου έχει καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της, έχοντας χτίσει μια αξία που αποτιμάται από τις αγορές στα 2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση Αράπογλου – Νικολάου στοχεύει στην άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης.
Ταυτόχρονα, όμως, η εισαγωγή της τράπεζας αναμένεται να ωφελήσει και την Αθήνα, η οποία βλέπει τον χρηματοπιστωτικό δείκτη να αποκτά ακόμη έναν δυνατό «παίχτη», εν αναμονή και της αναμόρφωσης της Attica Bank.
Και οι επίμονες πιέσεις ενόψει placemet
Συνεχίζεται το θρίλερ με την τιμή για το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ορισμένα funds από το εξωτερικό φαίνεται ότι πιέζουν σκοπίμως τη μετοχή, προκειμένου η πώληση μέρους της συμμετοχής του ΤΧΣ να πραγματοποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Με τις οριστικές αποφάσεις εκ μέρους των αρμόδιων αρχών να λαμβάνονται αυτές τις ημέρες, είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση, ώστε η τιμή του placement να κυμανθεί πλησιέστερα των 7 παρά των 8 ευρώ. Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι η τράπεζα έχει απολέσει το 10% της αξίας της μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Κι όλα αυτά, ενόσω τον Μάιο η μετοχή είχε αναρριχηθεί έως τα 8,6 ευρώ (υψηλό 9ετίας), ενώ μέχρι και τις 27 Αυγούστου βρισκόταν άνω των 8 ευρώ.