Το κατώφλι της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα περάσει αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι ο Μάριος Σαλμάς.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – να παραπέμψει τον βουλευτή στην Eπιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής έγινε γνωστή χθες το απόγευμα. Ωστόσο δεν ήταν μία απόφαση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τους τελευταίους μήνες μια σειρά τοποθετήσεων του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας είχαν πυροδοτήσει συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπήρξε επικοινωνία του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Τραγάκη με τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος σκοπεύει να πάει αύριο στην Επιτροπή. Να σημειωθεί εδώ πως η παραπομπή του αφορά τα εξής: «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες ο κύριος Σαλμάς έχει ασκήσει κριτική σε μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές, ενίοτε μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους γεγονός που δεν είχε περάσει απαρατήρητο. Ήταν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές όταν ο βουλευτής έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος» όπως ανέφερε.
Η συνέχεια δόθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο, όπου ο Μάριος Σαλμάς επέλεξε να κάνει μια αιχμηρή τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».
Τα κόκκινα δάνεια και τα κυλικεία των μουσείων
Σημειώνεται ακόμα πως πριν από λίγες μέρες ο κύριος Σαλμάς ήταν ένας από τους 11 βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια (μάλιστα και μετά την απάντηση του υπουργού είχε κάνει αιχμηρά σχόλια για το θέμα).
Αυτό πάντως που μέτρησε στην απόφαση για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν πως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μίλησε για φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία, θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες είχε επανέλθει με νέες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες πως «γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας». Προσέθεταν «επιπλέον , όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».
Να επισημανθεί εδώ πως ο κ. Σαλμάς δεν είναι ο πρώτος «γαλάζιος» βουλευτής που φτάνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς προηγήθηκε το καλοκαίρι η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη μετά τα όσα είχαν λάβει χώρα στο αεροδρόμιο
Τα επόμενα βήματα
Το επόμενο διάστημα το βλέμμα στρέφεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ήδη δρομολογούνται μια σειρά κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης σε βουλευτές για ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως σκοπεύει να ξεκινήσει το φθινόπωρο μια σειρά συναντήσεων με βουλευτές, στέλνοντας μήνυμα πως οι πόρτες είναι ανοιχτές.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο είχε υπάρξει μία θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ και βουλευτές είχαν μεταξύ άλλων τοποθετηθεί υπέρ της στενότερης προσέγγισης ενός παραδοσιακού ακροατηρίου.
Μάλιστα είχαν μιλήσει χαρακτηριστικά για επιστροφή στις ρίζες, ενώ δεν είχαν λείψει τα παράπονα για κλειστές πόρτες στα υπουργεία. Και δεν ήτανε μόνο αυτό αλλά υπήρχαν βουλευτές που έδειξαν πως δεν θέλουν δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και προτιμούν έναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με κεντροδεξιό προφίλ.
Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα η κίνηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα ενδεικτικό της έκτασης που είχε πάρει το θέμα είναι πως υπήρξαν καυστικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Αναμένονται και άλλες ανάλογες κινήσεις
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα και ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις – και πολύ καλά κάνουν και κάνουν ερωτήσεις – και δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις». Ακολούθησε δε απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ερώτηση των βουλευτών.
Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν πως θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από βουλευτές το επόμενο διάστημα και μένει να φανεί ποια θέματα θα θελήσουν να προτάξουν.