Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίαζε πως δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις και διαβεβαίωνε πως δεν έχει προκύψει κανένα θέμα για τη λεγόμενη «ανταρσία των 11» για τα κόκκινα δάνεια. Τι ήταν αυτό που έκαψε τον Μάριο Σαλμά;
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παραπέμπεται για διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς φαίνεται να ενόχλησε με τη στάση και τις αιχμές του τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που θεώρησε ότι εξαπολύει συστηματικά επίθεση κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένων υπουργών. Στο στόχαστρο του κ. Σαλμά είχαν μπει οι Κωστής Χατζηδάκης, Λίνα Μενδώνη και Άδωνις Γεωργιάδης.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Ο Μάριος Σαλμάς ήταν μεταξύ των 11 που υπέγραφαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία ανέφερε ότι το ζήτημα έχει λυθεί για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες που μένουν απροστάτευτοι.
Η αιχμή για Χατζηδάκη
Αλλά ο κ. Σαλμάς δεν έμεινε στην ερώτηση αυτή, όπως οι υπόλοιποι δέκα. Σε δημόσιες δηλώσεις του δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχολιάζοντας δηκτικά: «Πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη». Κληθείς μάλιστα να πει εάν με το «καρφί» αυτό φωτογραφίζει τον Κωστή Χατζηδάκη, δεν το αρνήθηκε. Σημείωσε μάλιστα πως «είναι η στάση ζωής μου γιατί εγώ ασκώ το επάγγελμά μου».
Η κόντρα με Μενδώνη
Πέρα από το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Σαλμάς θέλησε επίσης να σηκώσει ακόμη ένα θέμα, εξαπολύοντας εμμέσως πλην σαφώς πυρά κατά της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Κατήγγειλε «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η υπουργός απάντησε στην ερώτηση, αλλά ο κ. Σαλμάς επέμεινε.
Κριτική έχει ασκήσει δε και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις τιμές των φαρμάκων.
Η βολή που ενόχλησε τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι στην κοινοβουλευτική ομάδα είχε τοποθετηθεί και πάλι αιχμηρά και είχε ζητήσει πρωτοβουλίες «για τους πολλούς και όχι τους λίγους».
Τότε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο λέγοντας «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».