Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Το παζλ των υποψηφιοτήτων και ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για νέες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ, με  το κλίμα έντασης στο εσωτερικό του κόμματος να μην λέει πάντως να κοπάσει. Το πιθανότερο είναι πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για το ποιοι τελικά θα μπουν στην κούρσα.

Πάντως το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών στρατοπέδων γίνεται όλο και βαθύτερο και η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση για αλλαγές στα κριτήρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τις υποψηφιότητες έκλεισε στην Πολιτική Γραμματεία και πηγές του κόμματος σημείωναν που θα ισχύσει ότι προβλεπόταν και στην προηγούμενη αναμέτρηση. Από εκεί και πέρα πάντως μένει να φανεί αν θα υπάρξει σχετική  αναφορά  στην Κεντρική Επιτροπή. Παράλληλα υπάρχουν μια σειρά θεμάτων που παραμένουν ανοικτά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  πως θα κινηθούν στην Κεντρική Επιτροπή οι «87», η πλευρά του Παύλου Πολάκη αλλά και τα στελέχη που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Βέβαια το κρισιμότερο στοιχείο είναι ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση και πρόσωπα-κλειδιά αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα βήμα πριν την ανακοίνωση υποψηφιότητας είναι ο Σωκράτης Φάμελλος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την ανακοίνωση των αποφάσεων του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία πάντως ενδεχομένως να γίνει μετά την Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση της υποψηφιότητας θα γίνει με ένα βίντεο που θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που είχε γίνει πέρσι πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί εδώ πως υποψήφιοι έχουν πει πως θα είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αφήσει ο Νίκος Φαραντούρης. Τέλος από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει σημειώσει πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Το χρονοδιάγραμμα

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει αποφασιστεί ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες και τώρα αυτό θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Ειδικότερα με βάση όσα έχουν συζητηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 1 με 3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβριο, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πάει την 1η Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στην  ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών και ορισμό εκλογών τις πρώτες δύο Κυριακές του Νοεμβρίου (3 και 10). Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ μιας ταχύτερης διαδικασίας έχει ταχθεί και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο «κόκκινο» η ένταση

Xωρίς τέλος είναι οι δημόσιες συγκρούσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε χθες νέα σύγκρουση της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Γιάννη Ραγκούση κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύγκρουση που έγινε σε υψηλότατους τόνους.

Την ίδια στιγμή η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει μιλήσει για bullying που έχει δεχθεί, ενώ έχει σημειώσει ότι «υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς. Ο κ. Κασσελάκης γνωρίζει πως ό,τι είπα είναι απολύτως αληθές, διαφορετικά μπορεί να το διαψεύσει. Τον καλώ να δώσει και συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί». Με πηγές κοντά στον Στ. Κασσελάκη να αναφέρουν ότι «το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη». Και η συζήτηση για το θέμα δεν λέει να κοπάσει.