Skip to main content

Ηλεκτρική διασύνδεση: Πολιτική δέσμευση Κύπρου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με αστερίσκους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Κύπρου για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Ν. Χριστοδουλίδη

Το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Ελλάδας και Κύπρου για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες επαναβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την προεδρία της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

Το Κυπριακό στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συζήτησαν επίσης, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τις εξελίξεις γύρω από τον διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, και με αφορμή την επικείμενη μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των συναντήσεων που θα έχουν με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού και με ηγέτες ξένων χωρών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα και την πολιτική του βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), και αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση της κρίσης, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο Κύπρου και Ελλάδας ως πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία της Κύπρου.

Συντονισμός για το Κυπριακό

Κατά τις πρώτες τους δηλώσεις μετά την άφιξη του κ. Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισαν την κοινή βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για συντονισμό ενεργειών στο Κυπριακό, αλλά και με φόντο την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Αφού καλωσόρισε τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης – Ν. Χριστοδουλίδης: Συντονισμός για το Κυπριακό – «Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος»

Χωρίς «φως στο τούνελ» η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου