Skip to main content

Π. Μαρινάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Αισιοδοξία για θετική έκβαση

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και κυρίως την Κύπρο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν «θετικά νέα»

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί «ευτυχή κατάληξη των συζητήσεων» για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με φόντο τα σημεία τριβής και τις εκκρεμότητες που παραμένουν.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και κυρίως την Κύπρο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος και θετικά νέα σύντομα» πρόσθεσε.

Χωρίς «φως στο τούνελ» η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Τι απάντησε για την ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ.

Ο κ. Μαρινάκης ερωτήθηκε και για την αιχμηρή ερώτηση των 11 βουλευτών της Ν.Δ. για τα «κόκκινα δάνεια» και απαντώντας θέλησε να υποβαθμίσει τον θόρυβο που προκλήθηκε. «Κάποιοι ανακάλυψαν πολύ καθυστερημένα τη δουλειά που κάνει μια σωστά οργανωμένη κοινοβουλευτική ομάδα και ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών. Οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις και προφανώς ρωτάνε τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για διάφορα σημαντικά κοινωνικά θέματα και οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν. Και μάλιστα εδώ επειδή πρόκειται για ένα μείζον θέμα αυτό που εθίγη από τους βουλευτές της Ν.Δ. η απάντηση ήρθε και συντομότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία από το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «οι γραπτές ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. την πρώτη τετραετία ήταν 3.784, οι ερωτήσεις στη δεύτερη τετραετία, στον ένα χρόνο και λίγο παραπάνω, είναι 624 και συνολικά για όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου στην πρώτη τετραετία είχαμε 8.045 και στην δεύτερη τετραετία 1.236. Δηλαδή σχεδόν 10.000 παρεμβάσεις μέσω ερωτήσεων έχουν γίνει από τους βουλευτές της Ν.Δ. προς τους υπουργούς» ανέφερε.

Για την ουσία της ερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ. είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 40% το 2019 στο 7,5% το 2024, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 92,2 δισ. και το 2024 70,4 δισ. «Είναι μια κυβέρνηση που ψήφισε μια σειρά από νόμους που προστατεύουν τους ευάλωτους, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή μια απόφασης εξωδικαστικού συμβιβασμού, την υποχρεωτική ενημέρωση στον δανειολήπτη και αν αυτό δεν συμβαίνει πρόστιμα έως 500.000 ευρώ» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την μεγαλύτερη σειρά ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνουν τα 7,5 δις μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

«Είναι δεδομένο ότι χρειάζονται πάντα περισσότερα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και σε αυτό συμβάλει η δουλειά που γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ» συνέχισε για να προσθέσει: «Προκαλώ να μου πει κάποιος από τότε που ξέσπασε η κρίση ποια άλλη κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την εφαρμογή μια απόφασης υπέρ του δανειολήπτη, ποια άλλη κυβέρνηση έφτιαξε αυτή τη διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης, ποια άλλη κυβέρνηση ψήφισε πρόστιμα μέχρι και 500.000 για την μη τήρηση της νομοθεσία» είπε.

«Η κυβέρνηση ακούει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και είμαστε εδώ να ακούσουμε και άλλες προτάσεις, αλλά ήδη υπάρχουν αποτελέσματα» συμπλήρωσε.