Τον Κασσελάκη περιμέναμε χθες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά από το μέτωπο των 87 (που έγιναν 100 και βάλε) ήρθε η πληροφορία. Οριστική και αμετάκλητη φαίνεται να είναι η απόφαση να στηρίξουν τον Σωκράτη Φάμελλο στην εσωκομματική κούρσα για την προεδρία.
Η υποψηφιότητα πιθανότατα δεν θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά στις αρχές και έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με την Τρίτη να είναι η πιθανότερη μέρα.
Γιατί αργεί ο Στέφανος; Ίσως έχει κουραστεί από τα ταξίδια. Μετά τις Ευρωεκλογές έχει πάει ΗΠΑ, Μύκονο, Ιταλία. Αν προσθέσουμε συνεδριάσεις της οργής, βίντεο στα social και αλληλοκαταγγελίες για bullying, είναι πιεσμένο το πρόγραμμα.
Αντάρτες και μιμητές
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνολικά αισθάνεται «πιεσμένο» αυτόν τον καιρό, ίσως γιατί οι δημοσκοπήσεις θυμίζουν σε όλους σταθερά πως οι Έλληνες προτιμούν (με χαρακτηριστική διαφορά) τον κανέναν και τον ΔΞ/ΔΑ παρά αυτούς που ξέρουν και (δεν) εμπιστεύονται. Αναβρασμός επικρατεί και στο εσωτερικό της ΝΔ.
Όσο και εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, η ανταρσία των 11 για τα κόκκινα δάνεια έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Οι δεξιοί…Χούθι, όπως έχουν αρχίσει κάποιοι να τους λένε, δεν θεωρούνται από μόνοι τους ανησυχητική δύναμη. Ο φόβος όμως είναι ότι θα ανοίξουν την όρεξη και σε άλλους, ότι θα βρουν με λίγα λόγια μιμητές. Αρχίζει λοιπόν το «μασάζ» των βουλευτών με ρυθμούς πυρετώδεις.
Το ευέλικτο…15ωρο
Πυρετώδεις οι ρυθμοί και στα στούντιο των γυρισμάτων. Εργασία 15 ώρες την ημέρα, στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών, καταγγέλλει ότι δημιουργείται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).
Με επιστολή του το Σωματείο, ζητάει να παρέμβει άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς ισχύει και εάν πράγματι εφαρμόζεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στα προγράμματα γυρισμάτων, 15άωρη συνολική απασχόληση.
Η ΠΟΘΑ υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι το «καταφύγιο» των εργαζομένων, ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, ήταν ανέκαθεν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
Για να δούμε πότε και ποιους τρόπους, το υπουργείο Εργασίας θα στηρίξει έμπρακτα της ΣΣΕ, ώστε να μπει φραγμός σε τέτοιες «ορέξεις». Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο μισθός που πρέπει να έχει μια βάση και να ρυθμίζεται αναλόγως, σε σχέση με τον κάθε κλάδο απασχόλησης. Οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην αγορά, επίσης χρίζουν ανάλογης παρέμβασης – ρύθμισης, ώστε να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση. Αν δεν έχει ήδη ξεφύγει…
Για ένα αυτοκόλλητο
Και σαν να μην είχαμε αρκετούς πολέμους, ξέσπασε ακόμη ένας, ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και τα ταξί. Αιτία; Η σήμανση που είναι πλέον υποχρεωμένα να έχουν, ώστε να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.
Όχι, δεν είναι το πρόβλημα η υποχρέωση σήμανσης, λέει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί. Ποιο είναι τότε το πρόβλημα; Το αυτοκόλλητο που έλαβαν για να τοποθετήσουν στο όχημά τους και το οποίο χαρακτηρίζουν έκτρωμα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση προς τα μέλη της, στα οποία τα καλεί να μην παραλαμβάνουν τα αυτοκόλλητα, «λόγω μεγέθους και τοποθεσίας επικόλλησης είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη ως προς την καλή οδική συμπεριφορά των συναδέλφων και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών».
Προ των πυλών δύο placements στο Χ.Α.
Πιο… ειρηνικά είναι τα πράγματα στο Χρηματιστήριο. Μέχρι το τέλος του 2024 είναι πολύ πιθανό να λάβουν χώρα δύο σημαντικά placements, τα οποία θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χρηματιστήριο. O λόγος για την Attica Group και την Κρι – Κρι, δύο εισηγμένες αξίας 570 και 440 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Ξεκινώντας από την πρώτη, ο βασικός μέτοχος της ακτοπλοϊκής, δηλαδή η Strix της Τρ. Πειραιώς, επιθυμεί να μειώσει το μερίδιο που ελέγχει (86,7%), προκειμένου να «πιάσει» τους νέους κανόνες της ΕΧΑΕ για την ελάχιστη επιτρεπτή διασπορά (15% για εισηγμένες αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ).
Επομένως, στο ευρύ επενδυτικό κοινό είναι πιθανό να διατεθεί ένα ποσοστό της τάξης του 2% – 3% (ανάλογα και με τη ζήτηση), ώστε το μερίδιο της Strix να πέσει κάτω του 85%. Όσον αφορά την Κρι Κρι, αν και δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με τους νέους κανονισμούς της ΕΧΑΕ, ο βασικός μέτοχος, Παναγιώτης Τσινάβος, έχει προαναγγείλει την παραχώρηση ενός μέρους του μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά έχουν ανοίξει την όρεξη στην οικογένεια Τσινάβου, η οποία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό momentum της εισηγμένης.