Skip to main content

Καθέλκυση φρεγάτας «Νέαρχος»: Εικόνες και βίντεο από το Λοριάν της Γαλλίας

Αποστολή της «Ν» στα ναυπηγεία του Naval Group

Πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος», δεύτερης φρεγάτας FDI ΗΝ – γνωστής ως Belh@rra – που κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Κατά την τελευτή καθέλκυσης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι την πρόθεση της Ελλάδας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας.

Βίντεο και εικόνες από τη φρεγάτα Νέαρχος

Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Φωτ. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Η FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «Κίμων», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, θα παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα ακολουθήσει η φρεγάτα «Νέαρχος» περί τα τέλη του 2025 και εν συνεχεία η φρεγάτα «Φορμίων».

Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρoνων υπερόπλων θα ενισχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.